Design av liten köksträdgård

Inlägget publiceras i samarbete med Landgarden.

För några månader sedan ritade jag en liten köksträdgård till mina svärföräldrar. De hade en ganska skuggig och mörk plats utanför sitt uterum, som de ville göra om till en yta att odla bär och frukt på.  Efter att ha tagit bort några högre träd, buskar och marktäckare skapades en vindskyddad och solig plätt om ca 30kvm i västerläge att odla ätbart på.  Önskemålet var ett fruktträd, hallonbuskar, smultron, rabarber, blåbär och odlingslådor att odla sallad och grönsaker i.

Mitt förslag ser ni på bilden nedan, två rejäla blomlådor från Landgarden närmast trädäcket och uterummet (som ligger i anslutning till trädäcket till höger), hallonbuskar längs gången av trampstenar från Flisby, och smultron som marktäckare under ett äppelträd till vänster. Smultron är en utmärkt marktäckare även i lite skuggigare lägen, t ex under ett träd, och är ofta väldigt billiga att köpa- tips, tips!

Odlingslådorna är 120x160cm och 50cm höga i obehandlat järn som rostar. Äppelträdet placerades till vänster för att ge lite insynsskydd från gatan. Smulton av sorten ‘Rügen’, som är en utmärkt marktäckare, planterades under trädet. Bland smultronen lades några trampstenar ut för att underlätta plockningen. Hela köksträdgården ramas in av en syrénhäck.

Det färdiga resultatet några månader senare, odlingslådorna har börjat rosta fint och i dem prunkar rabarber, sallad, dill och amerikanska blåbär bland annat. I förgrunden syns smultronen och till vänster om odlingslådorna ses hallonbuskarna.

Vid anläggandet valde mina svärföräldrar att plantera marktäckaren Trampnarv, Sagina subulata, mellan stenarna istället för att lägga ut barkflis. De spred sig rekordfort och har nu bildat en tät, fin grön matta överallt där det tidigare fanns bar jord.

Vy från uterummet mot gatan. De amerikanska blåbären, som gillar jord med lågt ph till skillnad från många andra köksväxter, sattes i en egen odlingslåda med rhododendronjord där de stortrivs. Bakom vattentunnan döljer sig ytterligare en rad med trampstenar, så att hallonbuskarna kan nås från två håll.

Det behövs verkligen ingen stor yta för att kunna odla lite frukt och bär! Med de höga blomlådorna blir plockhöjden bekväm och tack vare marktäckarna blir ytan lättskött.  Redan i år kunde vi njuta av hallon, smultron och blåbär:) Nedan lite information om Landgardens blomlådor:

Önskar er en fin dag!

/Anna

3 kommentarer

  1. Så fint! Jag tänkte också pröva blåbär i odlingslåda, eftersom marken är svår att gräva i. Är det ngt speciellt att tänka på vid plantering/skötsel? Jag antar att det är markkontakt som gäller, dvs. öppen nedtill? Hur länge kan buskar stå i låda? Jag tänker på näringen.
    Hälsningar Sara

    • Plantera gärna amerikanska blåbär i jord med lågt ph, typ rhododendronjord eller torvmull. Gödsla med gödsel för surjordsväxter och använd aldrig kalk. Man kan hålla öppet nedtill och bara lägga lite fiberduk i botten om man vill, har man en ”stängd” botten måste där finns ordentliga dräneringshål. Om det är en väl tilltagen låda i storlek med mina svärföräldrars så kan buskarna stå där många år framöver så länge man tillsätter lite näring varje år. Växter som står i en låda ovan jord är mer känsliga för kyla på vintern, så om du bor långt norrut så kanske du får täcka dem lite under årets kallaste månader. Jag har aldrig behövt täcka mina, men vintrarna i Helsingborg är ju inte så bistra:) Lycka till! Mvh Anna

Kommentera