Etikett: entré

Quick fix!

Jag har nyligen haft ett mindre uppdrag åt en barnfamilj som bor i villa strax utanför Helsingborg. De flyttade för några månader sedan in i ett underbart tegelhus och har sedan dess gjort stora renoveringar invändigt. Både huset och trädgården var i dåligt skick och under april månad var några trädgårdsmästare från företaget Park&Mark där och röjde upp på tomten. Trädgården var alldeles igenväxt och vanskött, och väldigt mörk med stora barrväxter i varje väderstreck.  Trädgårdsmästarna gallrade, beskar och tog bort vissa buskar och träd, vilket gjorde både huset och trädgården ljusare. Dock blev områdena runt entrén och altanen på baksidan ganska trista efteråt, eftersom stora barrväxter togs bort härifrån.

Då familjen planerar att dränera om huset under nästa år, vill man inte lägga några stora pengar i dagsläget på trädgården närmast huset, men då entrén och området kring altanen på baksidan såg väldigt tomt och ödsligt ut, efterlyste man en ”quick fix” för dessa platser. Åtgärderna fick inte kosta för mycket, och de växter man planterar vill man kunna gräva upp och spara den dag man påbörjar dräneringsarbetet. Billigt och enkelt men välkomnande blev ledorden!

_DSC9152

Entrén idag- ganska tom och tråkig.

wigstroms1

Mitt förslag- markduk med singel närmast huset. På singeln placeras krukor med Funkior (Hosta), som familjen redan har i en rabatt på baksidan. Intill bänken och den stora järneken planteras två buxbomsklot som familjen idag har i kruka. Dessa kan sedan grävas upp under tiden som dräneringen pågår. Framför bänken läggs ett antal trampstenar ut från Konradssons. Dessa har en härlig retrokänsla och passade bra till huset tyckte jag. Längs gången planteras Skuggröna som är en tålig, lättskött och vintergrön marktäckare. Dessa finns att köpa i billiga 6-pack på Plantagen:)

_DSC9094

Baksidan vid uteplatsen- ingen rolig utsikt idag.

wigstroms2

Mitt förslag- markduk och singel närmast huset. Vid altanen höll marken i kanten på att rasa ut, och för att inte riskera att plattorna längst ut trillar ner föreslår jag att man stärker upp med sten intill trappan. Då det på andra sidan finns en rabatt med murgröna föreslår jag att sådana kan planteras även på denna sida för att knyta ihop säcken litegrann. Framför stenen kan olika krukor ställas ut. Familjen har flera pelargoner, fikonträd och olivträd som kan få pryda området intill trappan som ju är altanens entré. Till höger placeras en spaljé med klätterväxter och framför denna några buxbomsklot för att hålla en röd tråd med planteringen vid ytterdörren. Intill i singeln kan några plantor Daggfunkia planteras, som familjen redan har i en annan rabatt.

Detta förslag blev lite speciellt med tanke på att allt ska kunna flyttas nästa år. Men till en ganska liten kostnad, då familjen kunde använda mycket av sådant som de redan har i trädgården, tror jag att de kommer få en fin men provisorisk inramning av de två viktigaste platserna vid huset i sommar.

Nytt träd på framsidan!

För att ytterligare rama in entrén till vårt trädäck litegrann, så beställde vi för ett par veckor sen ett nytt träd. Valet föll på ett prydnadskörsbär Prunus ”Accolade”, som inte blir alltför stort, får vackra blommor på våren men även en lysande höstfärg. Vi ville heller inte ha något träd som bär frukt intill trädäcket eftersom det lätt blir kletigt när frukten faller av:)

Jag beställde ett ganska stort träd då vi inte har särskilt bra tålamod att vänta, och resultatet blev verkligen fantastiskt tycker vi! Nu har vi ett vackert blickfång både från fönstret i mitt arbetsrum, från soffan i vardagsrummet och från vår matplats.

DSC_1530

Lång last…

DSC_1580

På plats efter ett rätt så slitsamt grävarbete!

DSC_1586

Utsikten från vardagsrumssoffan:)

Vår uppfart- före och efter!

Vår uppfart var verkligen sorglig när vi flyttade in. Eftersom tomten är avstyckad är uppfarten till tomten ganska lång, och när ingenting fanns som fångade blicken kändes den ännu längre… De tidigare ägarna hade bara lagt två rader med plattor och sått gräs hela vägen, vilket gjorde att uppfarten förvandlades till en lerig pöl varje gång det regnade. Vi kände att vi ville utnyttja en del av uppfarten som trädgård, och på så sätt bli kvitt känslan av att ha världens längsta uppfart:)

Vi lade ny sten på hela ytan nere vid gatan, lagom för två bilar, och skapade en snygg och praktisk sopkärls- samt cykelförvaring med träspaljéer nere vid bilarna. Upp mot huset lades en ny gång med svensk smågatsten, och nya rabatter anlades. Längs med hela gångens högra sida och i rabatterna satte vi även dit ny belysning- tidigare fanns inte en enda lampa..

Är så lycklig varje gång jag kommer hem numera, och slipper halka i leran och famla i mörkret. Nu möts man av härliga växter, fina spaljéer och den mysiga belysningen istället, och vårt fina hus har äntligen fått en värdig inramning!

huset11

Uppfarten före- trist, lång och inte särskilt välkomnande.

huset13

Uppfarten efter- Ny markbeläggning och ordnade bilplatser nere vid gatan. Vacker trädgårdsgång av smågatsten och nya rabatter.

DSC_0455

huset7

Altan och entré före- ödsligt och tomt

 

 

huset10

Efter: Ljuvligt, prunkande och välkomnande!