Häromdagen besökte jag underbart vackra Sofiero slottspark och hämtade mängder av inspiration till trädgården. I slutet av maj och i början av juni blommar hundratals rhododendron runtom i parken, och som besökare blir man bjuden på ett fyrverkeri av färger av sällan skådat slag. Ett besök här under dessa månader är ett måste för alla trädgårds- och växtälskare! Förutom parkens alla rhododendron finns en fantastisk ravin, en viktoriansk köksträdgård, flera orangerier, dammar, bokskog, och mängder av ljuvliga rabatter och planteringar. Efter att ha strosat under pergolan mellan muren och önskebrunnen började såklart tankarna på en egen pergola därhemma ta fart…

_DSC0328

Älskar denna pergola av päronträd och klängrosen “New Dawn”. Riktigt robust och härlig, och dessutom ger den frukt att njuta av.

Funderar nu på att skapa något liknande, fast i mindre format, som kan markera ingången till min köksträdgård. Ett spaljerat fruktträd eller en vindruvsplanta där hade ju passat ypperligt!

 

_DSC0337

Vid melonhusen (nedsänkta växthus) hade man placerat formklippta buxbomsträd efter varandra i terracottakrukor med Toscanakänsla. Härligt med upprepning!

_DSC0330

Söder om köksträdgården såg jag denna underbara mörklila rhododendron. Har blivit mycket lila i år för min del, tycker mörklila gör sig så bra till vårt vitputsade hus med mörkgrå detaljer. Lila passar även bra ihop med svart, och jag har ju en del svarta krukor:)

_DSC0332

I köksträdgården spanade jag även in dessa fina Himalayabjörkar, betula utilis “Doorenbos”, planterade i träbaljor. Fick en strålande idé till vårt trädäck som jag inom kort kommer att förverkliga. Träd i kruka är ju ett superbra sätt att göra trädäcket lummigare och grönare utan att behöva göra hål i det. Och Himalayabjörkens kritvita bark är verkligen ett smycke hela året…

_DSC0305

Älskar Sofiero och alla tunnlar under gigantiska, knotiga rhododendron!

_DSC0307

Nere vid dammen i ravinen stoltserade denna japanska lönn med en massa knallröda hängen.

_DSC0309

Många av parkens azaleor och rhododendron doftar också underbart gott. Att promenera omkring nere i ravinen, omgiven av dessa härliga blommor och dofter är verkligen en upplevelse!

_DSC0340

Vid buxbomsparterren väster om köksträdgården blommade massor av kirgislök bland hostor och ormöga. Kirgislögen gör sig väldigt bra tillsammans med frodiga, högre perenner då dess blad gärna gulnar nertill. Här döljs det trista bladverket av hostorna och ormögan- väldigt smart!

_DSC0321

Formklippt och vilt i härlig harmoni!

Denna vackra rabatt under äppelträden kunde jag inte låta bli att stanna till vid. Den formklippta, mörkgröna idegranshäcken bildar en enkel, grön fond bakom buxbomsklot och perenner. Buxbomskloten i olika storlekar ser nästan ut att segla omkring i det frodiga, lite vildare havet av perenner. Närmast gräsmattan breder mängder av violer ut sig och mellan kloten tronar stora tuvor av lila kantnepeta. Den orange blomman i mitten är en nejlikrot- en utmärkt marktäckare i soliga och torra lägen. Mellan kloten och perennerna står kirgislök i lila och vitt. Utan de formklippta kloten och häcken i bakgrunden hade en sådan här plantering kunnat upplevas som rörig, men med de lugnare strikta formerna blir det en härlig mix. Detta koncept får jag lust att kopiera till min rabatt under äppelträdet! Blir nog till att göra om den till hösten:)

 

_DSC0316

_DSC0325

_DSC0319

 

 

 

 

_DSC0322

 

Avslutar med en bild på ett av de nyare inslagen på Sofiero- en enkel men formstark fontän. Tycker det är så vackert att botten består av stenar i olika storlekar, det gör den så mycket varmare och mer levande! De runda stenarna är en fin kontrast till de skarpa kanterna, man blir riktigt sugen på att bada fötterna litegrann…