Jag har nyligen haft ett mindre uppdrag åt en barnfamilj som bor i villa strax utanför Helsingborg. De flyttade för några månader sedan in i ett underbart tegelhus och har sedan dess gjort stora renoveringar invändigt. Både huset och trädgården var i dåligt skick och under april månad var några trädgårdsmästare från företaget Park&Mark där och röjde upp på tomten. Trädgården var alldeles igenväxt och vanskött, och väldigt mörk med stora barrväxter i varje väderstreck.  Trädgårdsmästarna gallrade, beskar och tog bort vissa buskar och träd, vilket gjorde både huset och trädgården ljusare. Dock blev områdena runt entrén och altanen på baksidan ganska trista efteråt, eftersom stora barrväxter togs bort härifrån.

Då familjen planerar att dränera om huset under nästa år, vill man inte lägga några stora pengar i dagsläget på trädgården närmast huset, men då entrén och området kring altanen på baksidan såg väldigt tomt och ödsligt ut, efterlyste man en “quick fix” för dessa platser. Åtgärderna fick inte kosta för mycket, och de växter man planterar vill man kunna gräva upp och spara den dag man påbörjar dräneringsarbetet. Billigt och enkelt men välkomnande blev ledorden!

_DSC9152

Entrén idag- ganska tom och tråkig.

wigstroms1

Mitt förslag- markduk med singel närmast huset. På singeln placeras krukor med Funkior (Hosta), som familjen redan har i en rabatt på baksidan. Intill bänken och den stora järneken planteras två buxbomsklot som familjen idag har i kruka. Dessa kan sedan grävas upp under tiden som dräneringen pågår. Framför bänken läggs ett antal trampstenar ut från Konradssons. Dessa har en härlig retrokänsla och passade bra till huset tyckte jag. Längs gången planteras Skuggröna som är en tålig, lättskött och vintergrön marktäckare. Dessa finns att köpa i billiga 6-pack på Plantagen:)

_DSC9094

Baksidan vid uteplatsen- ingen rolig utsikt idag.

wigstroms2

Mitt förslag- markduk och singel närmast huset. Vid altanen höll marken i kanten på att rasa ut, och för att inte riskera att plattorna längst ut trillar ner föreslår jag att man stärker upp med sten intill trappan. Då det på andra sidan finns en rabatt med murgröna föreslår jag att sådana kan planteras även på denna sida för att knyta ihop säcken litegrann. Framför stenen kan olika krukor ställas ut. Familjen har flera pelargoner, fikonträd och olivträd som kan få pryda området intill trappan som ju är altanens entré. Till höger placeras en spaljé med klätterväxter och framför denna några buxbomsklot för att hålla en röd tråd med planteringen vid ytterdörren. Intill i singeln kan några plantor Daggfunkia planteras, som familjen redan har i en annan rabatt.

Detta förslag blev lite speciellt med tanke på att allt ska kunna flyttas nästa år. Men till en ganska liten kostnad, då familjen kunde använda mycket av sådant som de redan har i trädgården, tror jag att de kommer få en fin men provisorisk inramning av de två viktigaste platserna vid huset i sommar.