Igår var jag iväg på ett hemma-hos-reportage i en härlig trädgård i Glumslöv utanför Landskrona. Trädgården som är på ca 700kvm, tillhör min tidigare chef Johan Nilsson och hans sambo Sofia Lindberg. Huset de bor i är byggt 2009, men på bara några få år har de lyckats med att skapa en lummig och insynsskyddad trädgård med många vackra blickfång och trevliga sittplatser.

Johan är väldigt glad för bokhäckar, formklippt, vintergrönt och gedigna material som smågatsten och cortenstål, och mycket duktig på att hålla en röd tråd genom hela trådgården. Rabatterna pryds oftast av en och samma marktäckare, vilket bidrar till att hålla ihop planteringarna och skapa en lugn helhet. Klippta bokhäckar leder besökaren genom hela trädgården och skapar härliga rum där man lockas att stanna upp och slå sig ner.

_DSC9344

Välkommen! Lätt böljande gång i smågatsten leder fram till den lilla platsen vid ytterdörren. Klippta bokhäckar ramar in entrérummet och en vacker kruka i cortenstål markerar ingången.

Vid entrén har Johan och Sofia låtit gången av smågatsten göra en lätt knyck runt en rabatt, vilket gör entrén spännande och lockar besökaren att vilja träda in och se vad som döljer sig bakom knuten.

_DSC9296

Hög kruka i cortenstål markerar ingången.

_DSC9283

Klippta buxbomsklot och uppstammad aronia tillsammans med marktäckarna waldstenia och svartbladig lysimackia. Intill en spaljé med clematis och svarta tulpaner “Queen of Night”.

_DSC9292

När man tagit ett par steg in i trädgården ser man det lilla rummet vid ytterdörren och den härliga rabatten längs huset med klippta buxbomsklot och waldstenia. En liten, skir Carmencitarönn och den svartbladiga Lysimackian skapar kontraster tillsammans med svart tulpan “Queen of Night”.

_DSC9307

Formklippt klot av idegran, julrosor och en stor frodig tuva av hasselört närmast kameran. Underbara växter för skuggiga lägen!

_DSC9304

Vackra julrosor i olika färger.

_DSC9276

Ett härligt litet rum utanför ytterdörren!

Utanför ytterdörren har Johan och Sofia valt att sätta upp ett inramande plank mellan garage och bostadshus, vilket har gett dem en mysig vindskyddad plats där man gärna slår sig ner. Mittemot dörren har de placerat en spaljé med rosablommande bergclematis, vackra krukor och ett litet fågelbad. En underbar vy då man stiger ut genom ytterdörren! Intill planket står en klätterhortensia och längs väggen en svart bänk från Jysk.

Direkt till höger vid ingången till trädgården leder en grusgång besökaren vidare runt knuten. Smågatsten kantar gången och bidrar till att hålla den röda tråden med materialet vid entrén. Klippta bokhäckar ramar in gången och ett vackert blickfång i form av en betongbänk, klippta buxbomsklot, bambu och en hög kruka i cortenstål med skuggröna, lockar besökaren vidare.

_DSC9312

Här sitter man gärna en stund…

_DSC9317

Buxbomsklot, kruka i corten, bambu, betongbänk och en korg med Rönnsumak och murgröna.

På baksidan av huset har Johan och Sofia skapat en rund gräsmatta som kantas av rabatter med murgröna, buxbomsklot och massor av lökväxter.

 

_DSC9339

Vacker platta på grusgången

_DSC9328

Buxbomsklot, murgröna och pärlhyacinter i härligt samspel.

_DSC9341

En vacker trollhassel i kruka vid uteplatsen- som hämtad ur en saga med sina snirkliga grenar…

_DSC9334

Arkitekten själv vid en av sina favoritplatser i trädgården.

Johan, som är arkitektutbildad, har ett stort trädgårds- och växtintresse, och är den som står bakom de flesta idéerna i trädgården. På sitt nuvarande arbete ägnar han sig mest åt stadsbyggnadsfrågor och då är trädgårdsskapandet där hemma en välkommen kontrast.  Att växla mellan den större skalan på jobbet och den lilla skalan hemma i rabatterna är både roligt och omväxlande, tycker Johan.

_DSC9260

En underbar läshörna i vardagsrummet med Lamino-fåtöljer, AJ-lampa och litet bord från Svenskt Tenn. Utanför härligt ljusgröna bokhäckar och knastrande grusgång.

Avslutar mitt lilla reportage med en inspirerande interiörbild inifrån huset. Johan har i sitt trädgårdsskapande inte glömt bort hur trädgården upplevs från insidan av huset. Vid varje fönster bjuder trädgården på vackra blickfång sommar som vinter, och vid de fönster där man inomhus skapat sittplatser, finns grönskan alltid nära intill på andra sidan.

Genom väl genomtänkta växt- och materialval, med få utvalda sorter som återkommer i hela trädgården, har Johan och Sofia skapat en lugn oas som man gärna besöker om och om igen. De klippta bokhäckarna stärker upp formerna och skapar rum hela året, och de många sittplatserna runtom i trädgården erbjuder vackra vyer och skydd från väder och vind. Tack för att jag fick komma och tillbringa en förmiddag hos er!