I förra veckan var vi på besök hos min morbror som bor i ett underbart gammalt tegelhus i Bjärred utanför Lund . Huset som är från 1900-talets början har fått  en modern tillbyggnad i vinkel som tillsammans med ett litet gårdshus bildar en skyddad innergård mellan husen, helt fri från insyn.  Trädgården innehåller både klippta buxbomshäckar, grusgångar, fruktträd, rosor, köksträdgård, en liten bäck och ljuvliga perennplanteringar och är verkligen ett litet paradis!

_DSC2405

Rakt fram ser vi det lilla gårdshuset i vackert rött tegel, till vänster garaget som klätts in med murgröna.

_DSC2406

En kryddsalvia som formklippts till en boll. Silvriga blad gör sig så vackert mot det röda teglet!

_DSC2401

På framsidan av huset, mot gatan, har min morbror skapat rabatter som ramas in av klippta buxbomshäckar. I rabatterna växer tulpaner, höstanemoner och daggkåpa. Älskar detaljarbetet med de klippta knopparna som markerar hörnen!

_DSC2390

Vid husets ena entré finns en liten sittplats intill en vägg av murgröna där man kan sitta och blicka ut över buxbomsparterren…

_DSC2399

På den östra sidan av huset finns en stor skuggrabatt med ormbunkar, murgröna, hosta, benved och limefärgad smällspirea. En bit från husväggen har min morbror byggt en spaljé där det klättrar murgröna- väldigt praktiskt att placera spaljén en bit från väggen då murgrönan annars hade klättrat på fasaden. Nu kommer man åt att klippa den med häcksaxen då och då innan den får chansen att fästa på väggen! Tycker installationen är fantastiskt fin och för tankarna till ett grönt vattenfall:)

_DSC2407

In kik in genom trägrinden på den lilla innergården mellan husen. På utelatsen längs tillbyggnaden är man helt skyddad från insyn. I mitten av gården finns en rabatt med daggkåpa, kärleksört, humle, smultron och nävor. Längs trädäcket växer lavendel, vinca, astrar, höstsilverax och bambu.

_DSC2421

Bakom bambu, prydnadsgräs och järnek sitter man gärna ner… Möblerna kommer från Ikea.

_DSC2409

Mitt på innergårnden har det tidigare stått ett träd, idag klättrar en humle på det som tidigare utgjorde stammen. Ett fiffigt sätt att snabbt skapa höjd! Intill blommar en stor kärleksört, i bakgrunden skymtar den gamla vattenpumpen. 

_DSC2415

Ljuvliga humlekottar!

_DSC2413

Vid köksträdgården har min morbror skapat en portal genom att luta en vacker gammal stege mot en husvägg och låta humlen klättra upp. Enkelt och vackert!

_DSC2411

Humlen är verkligen som vackrast nu på hösten med alla sina kottar.

_DSC2418

På östsidan av innergården har min morbror byggt ett underbart fint staket med en grind ut mot skuggrabatten. Istället för att hugga ner trädet som råkade stå i vägen har det fått bli en del av staketet. Ett fantastiskt blickfång och ett fint sätt att tänka på tycker jag- gamla träd är ju en härlig tillgång i en trädgård!

Idag väntar (förhoppningsvis) lite kransbinderi här hemma och lite jobb med en trädgård som jag håller på att rita just nu. Önskar er alla en härlig dag i höstsolen!

Kram/Anna