Idag var en väldigt speciell dag för mig, det var nämligen dags för mitt hett efterlängtade besök hos Maria på Almbacken! Jag har följt Marias fina trädgårdsblogg, http://www.almbacken.se under flera år, och även hennes fantastiska Instagramkonto som ni hittar HÄR, där hon bjuder på massor av bilder på sin underbara trädgård. Jag tycker att Maria har en av de absolut bästa trädgårdsbloggarna i Sverige, om ni inte redan har varit inne och kikat på hennes blogg så rekommenderar jag varmt ett besök!

Jag har länge velat besöka Marias trädgård och uppleva de härliga gröna rummen hon skapat, och idag var det äntligen dags:)

_DSC2004

Som jag beundrat Marias bambuhörna på hennes blogg! De fint grånade trästolarna i Adirondackmodell är helt omslutna av bambu, och bakom sittplatsen skapar den frodiga formklippta thujahäcken en strikt, mörkgrön fond som kontrasterar perfekt till den mer livliga, ljusgröna bambun. När man slår sig ner i stolarna har man en vacker vy över den runda gräsmattan, samtidigt som man kan gömma sig lite bakom de ståtliga buskarna och perennerna:) Till vänster ser man en fin liten Kopparlönn, Acer griseum, och till höger en mörkröd japansk lönn tillsammans med en Vidjehortensia och röd kärleksört “Matrona”.

_DSC2017

Den runda formen återkommer på flera ställen i Marias trädgård, både i form av ett litet trädäck nere i trädgårdens vänstra hörn, som gräsmatta, och som klippta klot lite överallt i trädgården. Maria har skapat klot både av spirea, liguster, benved, idegran och buxbom vilket gör trädgården formstark och spännande hela året. De runda formerna mjukar upp de stramt klippta häckarna och det fyrkantiga trädäcket vid huset, samtidigt som de faller väl in i det geometriska temat.

_DSC2007

Sittplatsen på det runda trädäcket under körsbärsträdets vandrande skugga, har jag länge velat uppleva, och det var precis så underbart att sitta här under som jag föreställt mig! Maria lät mig få den bästa sittplatsen med vyn rakt ut över gräsmattan, där man kunde beundra alla hennes fina kärleksört “Matrona” som stod i blom samt alla de fina formklippta kloten som överallt tittar upp ur haven av marktäckare. Bakom trädäcket blommar just nu den härliga syrénhortensian “Limelight” som med sina ljusgröna blommor avtecknar sig vackert mot den mörkgröna häcken.

_DSC1993

Vid trädäcket intill huset står en magnifik magnolia som med sin stora, breda krona skänker skugga över däckets högra del. Jag blev förälskad i vyn ut över gräsmattan under trädets krona, där man även får en glimt av den runda sittplatsen nere vid körsbärsträdet. Under magnolian växer hasselört, olika hostasorter och buxbomsklot och på däckets spets har Maria placerat en vackert fågelbad med vattenväxter i. Till höger ser ni Marias täta, stora klot av brudspirea. Dessa tappar bladen om vintern, men då grenverket är så tätt och dessutom vackert kopparfärgat, så är de en fröjd att se på året om berättar Maria.

_DSC1991

Överallt på trädäcket har Maria skapat vackra grupper med krukor. Här en frodig klätterhortenisa, ett Hakonegräs, ett ligusterklot och en alunrot “Palace Purple”. I bakgrunden ett underbart hav av vitbrokig hosta “Francee”. Ett blickfång med verklig wow-faktor!

_DSC2026

Entrén till Marias hus är en smakfull och väl genomtänkt kombination av olika gröna nyanser, formklippt och vilt samt lugna och mer levande material. De lite “vildare” doftolvonbuskarna och bambun mjukar upp de strama buxbomskloten och de svarta spaljéerna och de “lugna” storgatstenarna som ramar in gången, håller ordning på den mer “busiga” singeln. Precis ovanför staketets kant seglar de frodiga kronorna på Marias klotrobinior. Precis vid dörren har Maria placeras en liten bänk och ett vackert blickfång i form av ett stort rödbladigt silverax, “Brunette”, en rödbladig revsuga och en rödbladig alunrot “Palace Purple”. Dessa gör sig otroligt bra till husets gula tegel och svarta detaljer, och matchar även de svarta spaljéerna.

Bakom de smakfulla spaljéerna vid entrén har Maria och hennes man skapat förvaringsutrymmen för både cyklar och soptunnor. När man närmar sig ytterdörren ser man endast de snygga spaljéerna och den fina klotrobinian som Maria planterat som ett blickfång längst ner mot staketet. Cyklar och soptunnor är ju något de flesta villaägare har, och dessa placeras allt som oftast vid husets entré av praktiska skäl. Men det finns ju inget tråkigare än att se dessa objekt alldeles intill ytterdörren även om man vill ha dem nära till hands, så att göra som Maria och hennes man och skapa en snygg inramning till dem är superviktigt tycker jag! Här har man i form av de svarta spaljéerna fått både ett praktiskt förvaringsutrymme och ett vackert blickfång i ett- superbra!

Marias trädgård bjuder på spännande rum, massor av vackra blickfång och flera ljuvliga sittplatser för alla väder. De starka formspråket med den runda gräsmattan, de formklippta kloten och den strama häcken harmonierar väl med de prunkande rabatterna, de slingrande små gångarna och de vilda klängväxterna som tillåts klättra fritt här och var. Det är verkligen en trädgård som man trivs i från första stund, och det var svårt att slita sig från de vackra vyerna när jag skulle åka hem.

Jag är så glad att jag fått besöka Marias och Henriks underbara hem och trädgård, och växtälskare som vi är så hade vi naturligtvis massor att tala om där vi satt under hennes körsbärsträd:) På Marias blogg, som jag besöker flera gånger i veckan, finns massor med underbara bilder på hennes trädgård i alla årstider. Och tur är väl det, på det sättet kan jag besöka henne litegrann varje dag, man kan ju liksom inte få nog av hennes fina trädgård!

Nu måste jag bege mig ut och rensa lite i mina egna rabatter, på tisdag får jag nämligen celebert besök av duktiga Helena med bloggen Drömhus, som ska göra ett reportage hos mig. Ska bli så roligt, men oj oj vad mycket jag måste bli klar med innan dess!

Kram/ Anna