Igår var jag i Viken mellan Helsingborg och Höganäs och tog några bilder i mina svärföräldrar, Eva och Ulf Karlbergs, villaträdgård. Trädgården anlades till största delen för ca 6 år sedan, men då Eva och Ulf satsade lite extra och köpte stora exemplar av både rhododendron, idegran, prakttry och buskrosling, så upplevs tomten som lummig, uppväxt och inramad trots att den är relativt nyanlagd. Man har även satt perennerna tätt från början, vilket bidrog till att dessa bildade täta mattor och tuvor på bara några år. Idag plockar de sällan ogräs!

Regnet öste ner under stora delar av besöket, men några bilder av deras fantastiska planteringar intill uterum och trädäck hann jag med att ta innan vädrets makter tvingade mig inomhus:)

_DSC9397

En detalj som jag tycker är väldigt vacker är trädäckets höjd vid rabatten. Däcket ligger bara några få centimeter över växtbädden, vilket gör att bladen väller över kanten på däcket, och man får upplevelsen av att däcket svävar genom växtligheten. Däcket blir nästan som en brygga runt uterummet, rakt ut i grönskan. Närmast kameran en rödbladig alunrot “Palace Purple” och bakom dessa vitbrokiga Prakttry, längre ner gulblommande Dagliljor.

_DSC9392

Lite längre ner längs däcket är det skuggigare, och växter som Flocknäva, Skuggbräcka och Ormöga brer ut sig intill. De stora buskarna i bakgrunden är en Frilandshibiskus och ett Kejsarolvon. Den vandrande skuggan som den högre vegetationen skapar är perfekt för växter som Skuggbräcka och Ormöga!

_DSC9401

Den skira lilla Skuggbräckan, saxifraga umbrosa, tillsammans med Flocknäva och Rödbladig alunrot, så vackert med dessa bladkontraster! Skuggbräckan är en fantastisk marktäckare i skuggiga lägen. Vackra bladrosetter och söta vitrosa blommor på tunna stjälkar under försommaren.

_DSC9402

Ytterligare en utmärkt skuggväxt, den härligt glansiga och mörkgröna Hasselörten. Här tillsammans med koreansk plymspirea, daglilja och Prakttry.

_DSC9403

Runtom i rabatterna tittar små överraskningar fram. Här en liten trädgårdstomte i betong från Sofiero Blomster och Trädgårdshandel.

_DSC9425

Dagliljor, Rödbladig Alunrot och Flocknäva tillsammans med vitbrokig Prakttry. Vackra bladfärger i massor!

_DSC9411

Vacker pollare, Rhododendron “Cowslip”, Klockbuske, Daggfunkia och Skuggröna.

_DSC9406

Härlig  ljuslila Rhododendron “Progress”!

Ulf och Eva har satt både höst-och vårblommande Rhododendron tillsammans med Japansk buskrosling, Klockbuske, Hortensia och massor av olika lökväxter och Funkior. På så sätt har de ständigt någonting som blommar i trädgården. Dessa växter trivs i jord med något lägre ph, och fungerar utmärkt tillsammans.

_DSC9419

Liten katt i betong från Sofiero Blomster och Trädgårdshandel kikar fram bland Spetsmössor och Daglilja.

Eva och Ulf har även en härlig pool som ramas in av bl a spaljéer med clematis, ska försöka återkomma med lite fler bilder på denna härliga plats längre fram under sommaren…