Här i Skåne har vi ett årligt event som kallas för Trädgårdsrundan, där privatpersoner öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten under en helg. För oss trädgårdsintresserade är det nästintill årets höjdpunkt, och jag försöker varje år att besöka så många som möjligt!

Mitt första stopp detta året var i Axelvold utanför Kågeröd hos växtkännarna Kenneth Lorentzon och Lone Jönsson. Kenneth, som har författat flera böcker om växter och odling,  undervisar i de växtrelaterade kurserna på landskapsarkitekt- och landskapsingenjörsutbildningarna på Alnarp (Sveriges lantbruksuniversitet) och är ett välkänt ansikte i trädgårdsbranschen. Tillsammans med sin fru Lone har han skapat en exotisk och spännande trädgård men många ovanliga sorters växter, flera dammar, ett skogsparti och en underbart vacker innergård där det även huserar ett antal höns:)

_DSC0374

Lone och Kenneths fina trädäck i flera nivåer, med växtlighet tätt intill som här och där tar över gången.

_DSC0383

Den underbara, insynsskyddade lilla innergården. På golvet av singel samsas olika japanska lönnar, funkior, olika sorters gräs och massor av vackra terracottakrukor.

_DSC0385

Vilket praktexemplar av flikbladig japansk lönn! Som en stor tårta dyker den upp ur singeln.

_DSC0382

Ytterliggare en vacker japansk lönn, intill står daggkåpor och en fin rostig hylla med massor av olika funkior och fuchsior.

_DSC0384

Ännu en vacker hylla med fina små  krukor, statyer och växter. Ett jättefint stilleben intill husväggen!

_DSC0377

En alldeles ljuvlig kopparlönn, Acer griseum, kontrasterar vackert mot bokhäckens ljusgröna blad.

_DSC0357

Formklippta konstverk av buxbom!

_DSC0372

En nedsänkt damm i trädäcket sprider ett härligt porlande att njuta av vid sittplatsen intill.

_DSC0358

Två lagerträd vaktar fågelburen vid husets gavel.

_DSC0363

Dammen sedd bakom en skyddande mur av ormbunkar.

_DSC0365

Under de gigantiska bladen av Gunnera sitter man gärna:)

_DSC0364

Sittplats intill dammen, vid de vackra Gunnera-bladen. Mellan bladen kan man även skymta Gunnerans blomma- en majestätisk skapelse!

_DSC0371

Bänk i en av rabatterna- prydnad, spaljé och kanske även sittplats! Framför bänken marktäckaren Gullgröna, waldsteinia och under bänken ett hav av Kaukasisk förgätmigej.

_DSC0391

Trädgårdssidan ut mot vägen bjuder på två jättelika, formklippta idegransbuskar som placerats på var sin sida om entrén, och en gång av singel som kantas av en mängd perenner i olika bladfärger.

_DSC0386

Fågelbad med små bronskatter omgärdade av en skogslik plantering med mossiga stenar, rodgersia, ormbunkar och hemlocksgranar.

_DSC0394

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla– en fantastiskt fin perenn i skuggiga lägen!

_DSC0393

Vilka kontraster Kenneth och Lones trädgård bjuder på! Här en fantastisk japansk lönn vid trädgårdens kant, där man kan speja ut över de grönskande fälten. Den perfekta bakgrunden för att framhäva ett träd med denna underbara röda färg:) Öst möter väst i underbar harmoni!