Ytterligare en trädgård jag verkligen tycker att alla borde besöka under Trädgårdsrundan är den fantastiska oasen hos Kajsa utanför Vallåkra. Förutom trädgården är också caféet och butiken hon driver i anslutning till huset ett ljuvligt utflyktsmål- även när det inte är Trädgårdsrunda!

Trädgården är väldigt sober och går mestadels i olika gröna nyanser, svart, vitt och metall, och upplevs som otroligt rogivande och lummig. Att bo mitt ute på landet bland åkrar och ängar men ändå kunna bjuda på en vindskyddad, omhuldande trädgård med tydliga rum och ramar- då har man verkligen lyckats med något som kan vara otroligt svårt!

_DSC0400

Så enkelt men så vackert- bakgrunden utgörs av en klippt bokhäck som skapar en grön fond åt strutbräken, funkior, rodgersia och daggkåpor. Till vänster en klätterväxt jag tycker att man ser alldeles för sällan idag, nämligen en kameleontbuske, actinidia kolomikta. Med sina flerfärgade blad upplever man ständigt att den “blommar”!

_DSC0403

Funkior och ett buxbomsklot vid ingången till husets baksida- återigen, väldigt enkelt men så vackert! Varför krångla till det egentligen:)

_DSC0404

Tre Cederplantor, cedrus atlantica, i svarta krukor dekorerar ingången vid planket tillsammans med en rostig tunna. Gråaktiga blad till vit puts, trä och ljus singel är väldigt fint!

_DSC0405

Ved som konst!  De olika staplade vedträna skapar mönster likt vågor som är en fröjd för ögat. Och vem har sagt att man inte kan ha tavlor utomhus? De gör sig väldigt bra på planket tycker jag! Nedanför klippta buxbomsklot och mörka, glansiga hasselört.

_DSC0406

En rostig stålkant ramar in den vackra planteringen med prydnadsgräs, funkior och buxbom på husets baksida. Mellan träden anas utsikten över åkrarna och ängarna som omger huset.

_DSC0407

På husets baksida finns en vacker damm med guldfiskar och ett litet vattenfall. Intill har missprydande slangar och annat som hör vattenfallet till, gömts under några fina zinkbaljor med ormbunkar i. Väldigt smart!

_DSC0409

Intill dammen går en brygga ut till en fantastisk sittplats av svartmålat trä och armeringsjärn. Notera det fina sadeltaket!

_DSC0411

Den underbara huset har även en underbar veranda:)

_DSC0412

Och överallt finns små sittplatser med vackra utblickar där man lockas att slå sig ner… Här intill bambu, funkior och limefärgade, sirliga japanska lönnar.

_DSC0414

En Ullungrönn, sorbus commixta “Dodong” i ett hav av ormbunkar. Framför olika funkior och buxbom. Triss i grönt helt enkelt!

_DSC0417

Tre fina rostiga, klot som seglar runt i det gröna havet.

_DSC0419

Liten bänk i stål under pergola. Fantastiskt vacker inramning med kullerstenar och daggkåpor.

_DSC0420

Och här dök det upp en cykel!

_DSC0426

Och baksidans pièce de résistance- den magnifika hängboken som med sina slöjliknande grenar skänker skugga på gräsmattan.

_DSC0427

Ett parti formklippta buxbomsklot ramar lekfullt in gången av plattor, som leder fram till framsidan med butiken och caféet. Intill husväggen står en stor, frodig rad av lavendel.

_DSC0429

En ljuvlig liten brokbladig lönn i en matta av murgröna intill entrén.

_DSC0432

Härlig hörna att inta sin lunch i! Runt sittplatsen tronar Rodgersia, Funkior och ett stort exemplar av den vackra Kameleontbusken. I krukorna små olivträd och gräset Blåsvingel, festuca glauca.

_DSC0434

Vackra kompositioner av krukor, växter och inredning ute på gårdsplanen.

_DSC0435

Bild från den mysiga butiken, där jag alltid drabbas av akut köpsug:)

_DSC0437

Dubbla växthus= dubbel glädje i köksträdgården!

_DSC0439

Om man ändå hade plats till en köksträdgård av dessa mått…

_DSC0440

Omvänt reportage- entrén till sist! Men den är ju också ett konstverk i sig:)

Enkla Ting, Ormastorps skolväg 41, 253 42 Vallåkra. Dagens tips!