Häromdagen var jag på besök i en härlig och lite annorlunda trädgård, lite längre ner på gatan i kvarteret där vi bor. Trädgården är sluttande och långsmal, och belägen på en hörna där jag ofta passerar under mina promenader. Många gånger har jag gått förbi och nyfiket spejat in, och nu fick jag äntligen chansen att upptäcka även de platser som inte syns från gatan!

_DSC1576

Farstukvisten är alldeles inbäddad i grönska, och full av vackra krukor med hosta, calla och plättar i luften- både i markhöjd och i ögonhöjd i form av amplar. Gången fram till trappan kantas av buxbomsklot, olika sorters Carex-gräs, murgröna och en stor Kopparlönn, Acer griseum. Ni förstår att jag gärna har velat stiga in i detta gröna rum, och uppleva växtligheten även inifrån trädgården! En sådan fin entré ägarna skapat!

_DSC1517

Längs ena sidan på entrén tronar en gigantisk pipranka, Aristolochia macrophylla. Med sina stora blad ger den ett närmast exotiskt intryck, och skänker både skugga och insynsskydd.

_DSC1521

Piprankans vackra blad i närbild. I rabatten undertill breder ormbunkar, skuggröna och julrosor ut sig.

_DSC1513

Fantastiska svarta callor i en grön kruka vid ytterdörren. Tycker att de svarta blommorna gör sig så fint mot den ljust olivgröna dörren i bakgrunden!

_DSC1514

Trädgårdsgången vid entrén är skapad av olika keramiska plattor, och här och där väller skuggröna och skuggbräcka ut över gången. Att blanda plattor av olika storlek och mönster kan bli väldigt vackert och lekfullt! Här har ägarna valt att hålla sig inom samma färgskala och gången upplevs verkligen som ett spännande litet konstverk som man gärna stannar upp och betraktar. Ett underbart och välkomponerat pussel i trädgården!

_DSC1519

Här och där bland de gröna växterna poppar det upp färgsprakande sorter av Alunrot:)

Vid husväggen på husets baksida står en ståtlig limefärgad japansk solfjäderslönn tillsammans med knallröda palettblad och vinröd chokladblomma- ett blickfång som det är ytterst svårt att se sig mätt på!

_DSC1529

Längre ner längs husväggen klättrar ett ljuvligt stort exemplar av vit luktärt. Måste vara underbart att kunna stiga ut genom dörren intill och känna doften av luktärterna, och plocka med sig ett fång blommor in att sätta i vaser…

_DSC1528

Intill huset hörs ett stilla porlande från den lilla dammen vid muren. Framför har ägarna planterat det kopiöst vackra japanska blodgräset, som med sina kraftigt röda toppar nästan liknar en liten brasa:) Bakom fontänen syns formklippt buxbom och till höger en rödbladig kärleksört.

_DSC1569

På en liten höjd i trädgården har ägarna skapat en vacker pergola som erbjuder både en solig och en skuggig del. Taket utgörs av vinrankor och över sittplatsen hängde klasarna på rad. Krukor i zink med sommarblommor, clematis och luktärter kantar uteplatsen och matchar de fina möblerna från Grythyttan.

_DSC1531

Här sitter man gärna under det grönskande taket och njuter av de vackra vyerna ut i trädgården. Notera gärna det fina kärlet med vatten framför pergolan- så enkelt men ändå så vackert och rogivande!

11261336_1450626061912075_1882379953_n

En svart lilja i kruka kontrasterar vackert mot det grånande träet och utemöblerna i metall.

_DSC1565

Den enkla, skira och vackra rosenskäran, med sitt mjuka dilliknande bladverk, är även den en vacker kontrast till träet och metallen i bakgrunden.

_DSC1538

Eftersom tomten sluttar har ägarna valt att terrassera trädgården, och dela in den i olika nivåer. Murarna och trapporna är byggda i ett vackert tegel och skapar en underbar inramning till rabatterna. Älskar hur den fina trappan och grusgången avslutas i pergolan med den klättrande lila rosen “Veilchelblau”.  En sådan vacker port! Det är också vid pergolan som den mer “ordnade” delen av trädgården slutar, och den lummigare, lite vildare delen med höga träd tar vid.

_DSC1543

En liten närbild på den ljuvliga rosportalen vill jag också bjuda på!

_DSC1544

Trappan framför pergolan är inklädd i krypoxbär, cotoneaster “Coral Beauty”. En jättefin glänsande grön marktäckare som man inte ser så ofta!

_DSC1554

En stor frodig kameleontbuske, Actinidia kolomikta, gör sig väldigt vackert med sina gröna, vita och rosa bladtoppar mot den rosa sirliga marktäckaren kronnäva som står i bakgrunden.

_DSC1537

Tre smala järnspaljéer med konstverk i keramik på toppen hälsar välkommen innanför ingången från gatan. På spaljéerna klättrar olika sorters clematis. Singeln på marken är i en varm sandfärgad ton som passar väldigt bra till det tegelröda huset.

_DSC1577

På ett litet rostigt bord intill husväggen står ett bronsgräs ihop med en orangeröd alunrot och en persikofärgad nejlika. En klockren färgkombo!

En fin idé jag tar med mig från mitt besök i denna mysiga trädgård är bl a pergolans tak. Jag tycker om att ägarna valt att inte göra ett tätt tak över hela pergolan utan lämnat en bit utan ribbor. På så sätt har man fått både en skuggig, skyddad plats under vinrankorna och en plats att sola på, där man fortfarande kan njuta av utsikten över tomten från den lilla höjden. Jag tycker också ägarna lyckats väl med sitt val av singel runt huset. Den varma tonen känns både inbjudande och som en bra kombination tillsammans med husets tegel. Ni som är på gång att välja singel- ta med ett kort på er fasad till butiken och fundera gärna ett varv extra på vilken ton som passar hos er! En vanlig, grå singel är kanske inte alltid det val som passar bäst till huset.

Om ni, likt ägarna till denna trädgård, har en sluttande tomt, kan terrassering vara en god idé för att skapa plana ytor att vistas på. Ägarna till denna trädgård har lyckats otroligt väl med att göra själva stödet i  terrasseringen, dvs  murarna, till ett vackert blickfång i sig. Även här kan det vara en idé att fundera lite bortom de allra vanligaste murblocken och försöka skapa ett stöd som smälter väl in med huset och omgivningen.

Att lägga en trädgårdsgång med olika plattor kan bli väldigt vackert, som i denna trädgård, men det kan också bli rörigt. Se till att plattorna har någon gemensam nämnare som t ex färgskalan, så att gången ändå upplevs som en helhet och inte bara ett stökigt mischmasch av material:)

Om ni är sugna på att se trädgården i reportaget i försommarskrud så kan ni kika in på min duktiga bloggkollega Marias blogg på Almbacken. Hon var på plats under årets Trädgårdsrunda i början av juni och tog massor av fina kort i trädgården som ni kan kika på!

Jag är i skrivande stund på väg till sommarstugan i skärgården för lite välbehövd semester i ett par veckor, hoppas på att solen visar sig åtminstone ett par dagar. Om ni vill så får ni gärna följa mig på Instagram under tiden! Länk till mitt konto hittar ni här: Min Instagram

Och så en påminnelse för er som inte läst mitt inlägg från gårdagen- gå jättegärna in och rösta på mitt bidrag i Hemmets tävling! Info om detta hittar ni i inlägget nedan.

Kram/Anna