Bakom ett nätt aprikosfärgat gathus på Surbrunnsgatan i Ramlösa, döljer sig en förtrollande vacker liten värld. Vi är hemma hos paret Hans och Christine Eronn, som under drygt 20-års tid byggt upp en prunkande trädgård på husets baksida, innehållande både kullerstensgård, en porlande bäck, damm, lusthus och många underbara sittplatser.

Huset som byggdes 1875, har omsorgsfullt renoverats av paret, och man har varit ytterst noga med att vårda och bevara husets alla små detaljer och ursprungliga karaktär. Alla tillbyggnader och ändringar som gjorts smälter väl in i helheten, och Hans som är arkitekt har både ritat och utfört de flesta snickeriarbeten själv. Förutom sin arkitektutbildning är han även stenhuggare, och överallt trädgården finns hans vackra statyer som omedelbart fångar ögat.

Tomten är lång och smal, men tack vare parets förmåga att med olika växter och markmaterial skapa olika rum i trädgården, så upplevs den som större och bredare än verklighetens mått. Närmast huset mellan orangeriet i vinkel och gästhuset, finns en liten kullerstensgård, och intill denna en damm med en sittplats.

_DSC9703

Baksidan av huset med dammen och en liten sittplats intill vattnet. På gårdsplanen bakom skymtar en av Christines favoriter och senaste köp, ett Kvittenträd.

Christine är mycket växtintresserad, och har planterat många rariteter runtom i trädgården. Det senaste tillskottet är ett Kvittenträd- Cydonia oblonga, som just nu är fullt av stora, vackra knoppar i vitt och rosa. Hon berättar att hon för att kunna köpa trädet sålde sitt allt sitt silver, men att det inte är en investering som hon ångrar:) Så talar en sann växtälskare!

_DSC9717

Kvittenträdets ljuvliga, spetsiga knoppar.

_DSC9718

Kvittenträdet i centrum av kullerstensgården. Uppe i köksträdgården skymtar vi Christine, som är i full färd med att plantera inför trädgårdsrundan.

_DSC9740

Längs väggen till gästhuset står en stor samling av olika krukor i både järn, stål och terracotta, som tillsammans skapar ett underbart vackert blickfång.

_DSC9741

Två av Hans fantastiska statyer- vem vill inte ha en sådan kotte i sin trädgård!

_DSC9795

Vy från köksträdgården i mitten av tomten, ner mot dammen och huset.

_DSC9744

Dammen är vackert anlagt med så mycket växtlighet och naturmaterial omkring, att det knappast går att urskilja att den inte är naturlig.

_DSC9732

Underbara näckrosblad i dammen.

 

_DSC9705

Porlet från bäcken är underbart rogivande.

_DSC9753

Vackra primulor i blom intill dammen.

_DSC9756

Sittgunga intill dammen, omgärdad av en rund spaljé med pipranka, aristolochia macrophylla. Vem vill inte sitta här och gunga intill grönskan från piprankan, och höra porlet från bäcken…

_DSC9754

Bro över bäcken intill hostor och ormbunkar.

Längst upp i trädgården har Hans och Christine anlagt en fantastisk plantering med surjordsväxter (växter som trivs i jord med lågt ph-värde). Växterna är planterade på en liten höjdrygg, som sträcker sig från lusthuset och ner runt köksträdgården. Den extra höjden gör att besökaren får en väldigt bra vy över alla växterna i rabatten och fullt ut kan njuta av alla vackra bladfärger och blommor i samma blickfång. I ett mossigt träd klänger en stor bergclematis, som just nu är alldeles översållad med ljusrosa blommor och vackra knoppar.

_DSC9687

Längst upp i trädgården på en liten kulle, hållet paret just nu på att bygga ett lusthus som skall stå klart till Trädgårdsrundan. Runt lusthuset finns en prunkande rabatt med bl a rodgersia, rhododendron, ormbunkar, azaleor och clematis. I trädet en blommande bergclematis.

_DSC9767

Vackra bladfärger i massor. Hans och Christine har en otrolig förmåga att blanda olika växter i färgsprakande men väl sammanhållna kombinationer. Här en gulbladig schersmin tillsammans med svartbladig pion “Svarte Petter” och lila tulpaner.

I mitten av trädgården finns den ovala köksträdgården, som är indelad i fyra kvarter. Bäddarna har Hans byggt av gammalt tegel från en förfallen svinstia. Förutom rabarber, purjolök och allehanda grönsaker, satsar Christine i år på ett stort urval av ätliga blommor.

_DSC9800

Den ovala köksträdgården, byggd av härligt gammalt tegel.

_DSC9763

Överallt återfinns Hans fantastiska statyer. Här två knoppar som vilar inne i en grön grotta av murgröna och trollhassel.

_DSC9715

Hunden Svante är gärna med och hjälper till i trädgården, och hälsar glatt på alla besökare:)

_DSC9760

Vackra buxbomsklot ramar in den lilla stigen genom rabatten.

_DSC9686

Överallt finns inbjudande små stigar som lockar besökaren att utforska alla hemlighetsfulla små vrår!

_DSC9730

Under taket intill fikonträd, ormbunkar och hibiskus sitter man gärna ned och dricker kaffe…

_DSC9820

Under ett tak av Blåregn bredvid ingången till trädgården har paret skapat en sittplats, helt skyddad från de skånska, kalla vindarna.

_DSC9828

Husets framsida ut mot Surbrunnsgatan.

Hans och Christines har verkligen lyckats med att skapa en trollbindande vacker trädgård bakom sitt lilla hus i Ramlösa. Att stiga in genom porten till deras innergård under det grönskande taket av blåregn och vildvin, och höra porlet från den lilla bäcken, ger besökaren upplevelsen av att stiga in i en annan värld. Under Trädgårdsrundan den 5-7 juni öppnar Hans och Christine sin trädgård för allmänheten, och jag rekommenderar varmt ett besök på denna ljuvliga plats.  Även om du inte har ett stort trädgårdsintresse bör du inte missa möjligheten att få uppleva magin som deras trädgård utstrålar!

Hans och Christine Eronn, Surbrunnsgatan 26 i Ramlösa (södra Helsingborg), endast 2 min med bil från väg 111 eller E6:an.