Förra helgen hjälpte jag en vän som nyss flyttat till en ny härlig lägenhet, med att skapa en lummig, färgglad och sittvänlig balkong!

Lägenheten är en stor sekelskiftesvåning med högt i tak, stuckaturer och vackra trägolv, och med en underbar utsikt mot en stor park. Balkongen är i söderläge och ganska lång och smal med ett vackert, tidstypiskt smidesräcke. De höga träden i parken mittemot skänker en del skugga till balkongen, vilket gjorde den lite lättare att välja växter till, än en balkong i rakt, stekhett söderläge. Då lägenheten har ytterligare en balkong in mot gården i västerläge, där det är mer kvällssol, behövde inte denna balkongen kunna rymma något matbord utan endast sittplatser för härligt vin- och kaffedrickande:)

Min vän önskade sig en färgstark balkong med mycket växter och vackra blomlådor att njuta av även genom fönstret till sovrummet.

IMG_1825

Balkongen före- tom, kal och inte så värst inbjudande!

_DSC0068

Balkongen efter- en grönskande, färgglad oas, full med nya växter!

Färgtemat för balkongen blev svart, vitt, vinrött och rosa och vi satsade mycket på vackra bladfärger som varar långt in på hösten, och varvade perenna växter med sommarblommor. Då balkongen är smal ville min vän gärna ha något som växer på höjden och ger grönska utan att ta plats på golvet. Jag föreslog därför en fin spaljé där vi planterade klätterhortensia som har ett härligt ljusgrönt bladverk och skira, vita blommor i platta klasar. Spaljén kommer från Sofiero Blomster- och Trädgårdshandel och kostar 850kr.

 

_DSC0105

Klätterhortensia på väg uppför spaljén! Pläd från Klippans yllefabrik, vattenkanna från Sofiero Blomster- och Trädgårdshandel.

För att göra betonggolvet lite mysigare att gå på köptes en svartvit plastmatt i grafiskt mönster från Hemtex (299kr). Den tål väta och kan enkelt tvättas i det kalla tvättprogrammet i tvättmaskinen när den blir smutsig.

 

_DSC0079

Massor av knoppar på klätterhortensian! I bakgrunden en liten rostlönn, acer rufinerve, och ett limefärgat Carex-gräs.

_DSC0091

I hörnet placerade vi ett litet svart brickbord från Sofiero Blomster- och Trädgårdshandel (499kr), där man kan samla mindre krukor som är för små för att stå på golvet. Det ger oftast en lugnare intryck att samla sina mindre krukor tillsammans, som här på ett bord. När man sitter på stolarna kommer man också närmre växterna om de står en bit upp från golvet.

Blomsterlådorna i flätad, svart metall kommer från Lagerhaus och kostade ynka 129kr/st. Insidan klädde vi med säckväv och plast innan vi planterade i dem. Ett annat alternativ hade varit att ställa krukor i lådorna istället för att plantera direkt i dem, men då de är ganska smala ville vi hellre utnyttja hela utrymmet till plantering. Intill det svarta bordet står ett litet träd som passar utmärkt att ha på balkong- en Hängkaragan, Caragana arborescens, som tål både vind, torka och kalla vintrar och dessutom inte kräver särskilt mycket näring. Då trädet är ympat blir det inte heller särskilt mycket högre än det är idag. På bilden är det inte fullt utslaget, men underbart fint med sina tunna, sirliga bladknoppar!

 

_DSC0072

Svartbladig alunrot tillsammans med mörkröda nejlikor, ljusrosa verbens och ljusgröna törel- en härlig mix i blomlådan!

_DSC0104

Alunrot, verbena, törel och taklök- härliga bladfärger som varar länge!

_DSC0084

Blomlådan från Lagerhaus för 129kr måste vara årets balkong-kap!

 

_DSC0095

Klätterhortensians ljusgröna bladverk lyser fint mot det mörka teglet och den rostiga spaljén från Sofiero Blomster- och Trädgårdhandel (850kr). Den fina, mönstrade kudden i bakgrunden är också inköpt där.

 

_DSC0112

Hängkaraganens sirliga blad på väg att veckla ut sig!

_DSC0122

Balkongen sedd från gatan, en mysig och privat oas uppe på andra våningen:)

_DSC0074

Mörkröda och ljusgröna blad passar bra tillsammans!

Några tips till dig som vill odla på balkong:

Om du har en smal balkong är det en god idé att odla på höjden! Det finns många fina spaljéer som med en frodig klätterväxt ger mycket grönska utan att ta upp någon större yta på golvet. På spaljén kan man sedan hänga fler små krukor och vintertid sätta en ljusslinga:)

Glöm inte golvet!- ett kalt betonggolv känns ofta inte särskilt inbjudande att gå på. En färgglad matta kan ge balkongen ett ordentligt lyft och gör att man slipper sätta bara sommarfötter på den kalla betongen.

Om du har många, mindre krukor- gruppera dem! Det blir oftast mycket mindre rörigt om man placerar dem tillsammans, gärna på ett litet bord eller en stor bricka.

Ju större kruka- desto mer sällan behöver du vattna:) Små krukor torkar snabbt ut på en varm balkong.

Om du vill övervintra dina växter ute på balkongen- se till att alla krukor har ordentlig dränering och slå in känsliga växter i lite bubbelplast eller säckväv. Eller, för att vara på den säkra sidan- välj växter som klarar minst en odlingszon över zonen där du bor.

Visst kan man ha träd på balkongen! Det finns många sorter som går utmärkt att odla i kruka och som tål både blåst och torka bra och inte blir särskilt storväxta. Både hängkaragan, oxbär, olika sorters vide (salix) och dvärgsyrener finns som mindre träd för att nämna några exempel.

Inköpsställen:

http://www.sofieroblomster.se (alla växter, spaljé, vattenkanna, kudde och brickbordet)

http://www.lagerhaus.se/utomhus/balkonglada-stor (blomlådor)

http://www.hemtex.se/category/estore/artiklar/inreda/kategorier/mattor/ (matta)