I samarbete med Granngården har jag fått prova att beställa växter till vår trädgård från deras hemsida. Jag har aldrig beställt växter på nätet förut, (med undantag för lökar och fröer) och tänkte att det kunde vara roligt att testa. Det är ju inte alltid man har tid och möjlighet att åka till plantskolan för att handla, och vissa av er som läser kanske har långt till närmsta garden center, så därför ville jag gärna utvärdera nätköp av plantor.

På deras hemsida finns ett stort sortiment av både prydnadsträd, bärbuskar, klätterväxterrosorhäckplantor och mycket mer, och under varje växt finns utförlig information om blomningstid, skötsel, växtsätt och det mesta man behöver veta. Väldigt bekvämt att bara klicka på en knapp när man bestämt sig för vad man vill ha:)

alice

Bra och utförlig information om trädets egenskaper!

Det jag behövde till trädgården just nu var några blåbärsbuskar till mina nya odlingslådor, ett par mindre prydnadsträd att ha i kruka och en klätterväxt att plantera utför orangeriet. Nu kan ju jag ganska mycket om växter och kunde enkelt välja några passande sorter snabbt, men även för er som är mer osäkra finns mycket information och bilder av varje växt. Det som kanske kan vara svårt är om man t ex söker ett mindre träd att ha i kruka, och inte vet vilka sorter som klarar att växa så. På en vanlig plantskola hade man enkelt kunnat fråga någon ur personalen och få ett antal tips, men på Granngårdens hemsida kan man inte söka efter specifika egenskaper på det sättet utan istället gå in och läsa vad som står om respektive träd. Men om man t ex söker ett träd som blommar i rött, finns flera smarta filtreringsfunktioner där man kan sålla bland alternativen. Jag valde att klicka hem två blåbärsbuskar, en av sorten Goldtraube och en av sorten Northblue. Jag blev väldigt nöjd med de exemplaren som levererades, ståtliga och välväxta och fulla med bär!

_DSC5828

_DSC5827

Till min dotters glädje kunde vi börja skörda direkt!

Som klätterväxt valde jag en Kameleontbuske, älskar de härliga flerfärgade bladen i rosa, vitt och grönt.

_DSC5834

Även detta exemplar var väldigt fint och planterades på en gång vid en av mina fina,rostiga spaljéer.

Som prydnadsträd valde jag ett tåligt litet Eukalyptusvide, att ha utanför sovrummet där det kan blåsa en del. Detta träd har väldigt dekorativa blad i rosa, vitt och grönt och blir inte särskilt stort, vilket gör att det lämpar sig att ha i kruka.

_DSC5837

Det lilla trädet blev jättefint utanför sovrummet, med sina ljusa, brokiga blad mot den mörkgröna fonden i bakgrunden. Även detta exemplar var jättefint och faktiskt något större än jag förväntade mig.

Som prydnadsträd till trädäcket på framsidan klickade jag hem ett litet Prydnadsäpple ‘Red Sentinel’ som får både blommor, bär och vackra höstfärger.

_DSC5840

Tycker detta lilla träd gör sig jättebra i kruka på terrassen!

Den enda av växterna i leveransen som jag inte var särskilt nöjd med var en Syrénhortensia som behandlats lite illa under frakten och anlände med flera brutna grenar. Jag hörde då av mig till Granngårdens kundjänst och inom några dagar hade jag ett nytt, fint exemplar hemma hos mig. Snabbt jobbat alltså!

Jag tyckte det kändes väldigt smidigt att handla växter på nätet hos Granngården, dock är det ju alltid lite jobbigt att få saker levererade med fraktföretag som DHL då man måste vara hemma och ta emot och signera leveransen. Ofta kan de inte säga exakt vilken tid de kommer, och har man då inte möjlighet att som jag jobba hemma ibland så kan detta bli ett jobbigt moment. Man får ju heller inte välja exemplar själv, utan lita på att plantskolan väljer bra och fina växter åt en:) I detta fallet var jag väldigt nöjd med mina växter, och kanske särskilt blåbären som var fulla med bär när de levererades! Summa summarum så tyckte jag att det fungerade bra att köpa växter på nätet, och jag kan tänka mig att göra det igen.

Förutom växter så klickade jag hem en jättefin ljusslinga med glödlampor att ha i orangeriet och en bunt naturbast som jag brukar binda buketter med här hemma. Lovar att lägga upp bilder på ljusslingan i orangeriet när vi blivit klara med inredningen!

Kram/Anna