Här har det varit bloggtorka ett litet tag pga en viss liten flicka som inte vill sova om kvällarna:) Håller tummarna för att det är en övergående fas!

Jag har fått många frågor den senaste tiden kring ljussättning i trädgården, vad man ska tänka på och var man kan hitta snygga armaturer. Tänkte att jag därför gör ett helt inlägg kring detta ämne, nu när mörkrets årstid närmar sig med stormsteg!

Längs gången upp mot huset från vår uppfart har vi placerat 5st pollare från Bellalite som heter Sitra SL (220 V). När vi flyttade in i huset så fanns en del utebelysning på fasaden i rostfritt så vi beslutade oss av praktiska (och kostnadsmässiga skäl) för att fortsätta med rostfritt tema. Med handen på hjärtat så hade jag gärna köpt pollare i cortenstål för att matcha våra murar men plånboken tillät inte riktigt detta:)…

Längs gångar tycker jag att det är superviktigt att man inte väljer bländande armaturer. Oftast anges spridningsradien på ljuset när man köper belysning, och med hjälp av detta planerade vi hur tätt vi skulle sätta våra pollare. Vi har ca 3 meter mellan varje pollare.

_DSC2777

Pollare från Bellalite sprider ett varmt, behagligt ljus längs gången.

Nere på uppfarten har vi placerat en vägglampa från Nordlux på vår spaljé som lyser upp bambun och murgrönan undertill. Allting i denna lilla rabatt är vintergrönt, jag ville gärna att det första man ser när man kör in hos oss ska vara ett fint blickfång hela året!

DSC_0277

Välkommen hem!

Som blickfång i slutet av gången när man vandrar upp mot huset har vi vår sirliga och exotiska Gleditsia “Sunburst”. Vi har placerat spotlights från Bellalite (Spike XL) dels under trädet för att belysa kronan och dels i rabatten under för att sprida ljus på det vintergröna gräset Carex “Ice Dance” och muren i rostigt stål framför. På vintern brukar vi även sätta en del traditionella ljusslingor på våra formklippta Idegransklot vid entrén och i körsbärsträdet till vänster om Gleditsian. Dessa brukar vi sätta upp under november månad, tycker fortfarande att det är lite tidigt att ta fram dem:)

_DSC2847

Den limegröna Gleditsian “Sunburst” badar i ljus på kvällen.

_DSC2800

En av våra pollare i närbild.

När man kommer runt hörnet vid gångens slut lyser en spotlight upp vårt äppelträd underifrån samtidigt som vår ljusslinga från Lagerhaus sprider mysbelysning i kronan.

_DSC2857

Älskar vår ljusslinga med stora glödlampor från Lagerhaus!

_DSC2815

Belysningen vid entrén sedd från köksträdgården i skymning.

På andra sidan äppelträdet, innan fasadbelysningen tar vid, lyser en väggspot från Nordlux upp rabatten vid trädäcket. De vackra vipporna på vårt prydnadsgräs sitter kvar hela vintern och badar så fint i ljuset från lampan. De skapar dessutom vackra skuggor på gången framför rabatten!

_DSC2826

Mittemot trädet sitter en liten väggspot från Nordlux och lyser ner på vårt prydnadsgräs Miscanthus “Ferner Osten”.

_DSC2861

På fasaden har vi vägglampor som lyser både uppåt och neråt. Under lamporna gillar jag att placera krukor och bänkar som ger spännande skuggeffekter.

Utanför våra fönster har jag försökt att skapa spännande blickfång med hjälp av spotlights och ljusslingor. Det bidrar så mycket till myset inomhus att ha dessa ljussatta rabatter utanför!

_DSC2783

Utanför vardagsrumsfönstret lyser två spotlights upp min favorit- smällspirean “Amber Jubilee” som står planterad mellan mina rhododendron och hostor. Framför står några Carex “Ice Dance”.

Vi grävde ju upp och gjorde om hela vår trädgård för 3 år sedan och då hade vi med belysningsplaneringen tidigt i designprocessen. Vi placerade uttag på flera ställen i trädgården för att enkelt kunna koppla in belysning efterhand, vilket har gjort att vi sluppit en massa onödiga sladdar överallt. Fundera gärna kring belysningen redan från början när du ska anlägga din trädgård och om du anlitar designhjälp så be om att få en plan kring detta!

Mina bästa tips för utebelysning är:

  1. Skapa spänning och variation genom att blanda olika sorters ljuskällor- pollare, spotlights, ljusslingor och väggbelysning.
  2. Välj armaturer med omsorg och sätt aldrig pollare som lyser uppåt längs en gång eller uppfart. Armaturer som sprider ljuset uppåt passar bäst i rabatter för att lysa upp t ex träd och buskar.
  3. Ljusätt gärna ett träd, ett vackert gräs, en mur eller något annat fint i din trädgård i slutet av varje vy. Försök att dela in din trädgård i olika rum och fundera på vad blicken fastnar på i slutet av de olika    rummen.
  4. Glöm inte blickfång utanför fönsterna! Ljussättning utomhus är viktigt för stämningen även inomhus.
  5. Vackra skuggor är ytterligare en dimension som jag inte tycker man ska glömma! Fundera gärna på detta när du planerar din belysning.
  6. Och sist men inte minst, glöm inte mörkret! Utan mörka partier mellan armaturerna som framträder ju inte ljuset- det är mörkret mellan ljuskällorna som skapar upplevelsen!

Prisvärda och snygga armaturer tycker jag att man kan hitta hos t ex Nordlux, Newlite och Konstsmide. Alla tre märkena hittar ni bl a hos Lampgallerian.

Avslutar dagens inlägg med en liten dörrkrans som jag även visade på Instagram häromdagen (ni följer mig väl även där!). Mossa, rödaktig murgröna, prydnadsäpplen, björnbär och taklök skänker ett höstligt välkomnande på vår ytterdörr:)

12107512_1646937292241915_386159528_n

Kransar på dörren tycker jag man kan ha under hela den mörka årstiden och inte bara på julen. Denna gröna stommen med mossa, taklök och murgröna går att variera efter högtid. Nu pryds den av björnbär och äpplen, till Halloween kan man sätta dit några små pumpor och till julen kanske jag piffar till den med vackert band och några stjärnor i trä:)

Nu bär det av mot Bjärred till en kund som vill ha hjälp med att inreda en takterrass- ett riktigt drömuppdrag med andra ord! Önskar er en fin helg!

Kram/Anna