Jag får väldigt många frågor om våra stålkanter i trädgården, både här på bloggen och på Instagram så nu gör jag helt enkelt ett litet inlägg om detta!

Vi beställde våra stålkanter från ett lokalt plåtslageri som heter Helenedals mekaniska verkstad. Eftersom de flesta av våra kanter fungerar som stödmurar och håller upp ganska stora jordmassor, är de av kraftigt stål som är 6-8mm tjockt. Då flera av stålsektionerna har fått en rund form så gjorde jag ritningar och räknade ut alla radier, och sedan böjde och kapade personalen på verkstaden allting i önskad längd och form. De monterades på plats av duktiga anläggare från firman Park & Mark, som gjöt betongfundament med stålbalkar som stålplattorna sedan fästes på. Balkarna kapades sedan i samma höjd som plattan. Det tog uppskattningsvis 2 månader innan stålet fick sin vackra, rostiga yta! Har lagt in några bilder nedan från anläggningsprocessen så att ni får en bild av hur det gick till:)DSC_0063 (1)

huset17

_DSC0041

Muren på baksidan idag, 2 år senare.

huset20

Muren utanför vårt sovrum.

Många av er läsare vill ha stålkanterna som avgränsare runt rabatter, där de inte ska fungera som en stödmur utan bara en kant, och då behöver man varken gjuta betongfundament eller ha lika tjockt stål som det vi använt. Det blir också mycket billigare! Om man bara vill ha en tunn kant så finns även märket Everedge, som gör färdiga metallkanter i paket som är lätta att montera själv.  Jag kan varmt rekommendera Helenedals mekaniska verkstad samt anläggarna på Park & Mark för er som bor i Nordvästra Skåne. För er i övriga delar av landet så rekommenderar jag att ta kontakt med ett plåtslageri, om ni inte ska ha avancerade konstruktioner eller flera olika radier som jag ville ha, så kanske ni inte heller behöver göra ritningar på de olika sektionerna.

Vi är så nöjda med våra stålkanter och murar, de behöver aldrig underhållas och är otroligt vackra året om. Den putsade muren som stod på vår baksida när vi flyttade in behövde målas om minst 2 gånger per säsong och det arbetet är vi glada att slippa!

Kontaktuppgifter för er som bor i Skåne:

Helenedals mekaniska verkstad AB

Ingelstorpsv. 198, 262 92 ÄNGELHOLM

Tel: 042-20 71 71

Park & Mark i Skåne AB

Park&Mark

Everedge kanter (säljs lite överallt, i Skåne bl a på Trädgårdshandel i Limhamn)

Everedge

 

Lycka till!

/Anna