Idag tänkte jag bjuda på lite höstbilder här hemifrån och tipsa om mina favoritväxter när det kommer till höstfärger! Här nere i Skåne är ju hösten vanligtvis ganska lång, och därför tycker jag det är viktigt att planera in växter som är vackra även efter att perennerna blommat färdigt, och inte bara växter som är fina på sommaren:)

Alunrot, Miscanthusgräs, Kärleksört och Körsbärsbenved (under äppelträdet) bjuder på en rosaröd färgexplosion hemma hos mig i september-oktober.

12063237_510904975743272_200095645_n

Miscanthus “Ferner Osten” blir nästan bara vackrare och vackrare i färgen ju längre hösten lider. Tillsammans med röd alunrot och marktäckaren Grönlandsfingerört lyser de verkligen upp denna lilla hörna.

_DSC2809

Under äppelträdet njuter jag av min körsbärsbenved, mina kärleksört och mina dahlior. Tycker att den vanliga kärleksörten t ex sorten “Herbstfreude” håller sig vacker längre in på hösten än de mörkbladiga sorterna, i alla fall hos mig!

DSC_0421

Körsbärsbenveden i dagsljus, ljusrosa dahlior framför och kärleksört till vänster.

Bild 5/5 i #trädgårdsutmaningen får bli på mina flerstammiga Malus "Evereste". Fulla med små underbara prydnadsäpplen för tillfället! The last Pic in the #gardenchallenge, my multi-stemmed Malus "Evereste". Full of bright red miniature apples at the moment! #arkitektenstradgard #gardenblog #Malus #autumngarden #trädgårdsdesign #trädgårdsinspiration #gardendesign #gardeninspiration #landscapearchitecture #landscapedesign #instagarden #höstträdgård

Kan inte få nog av mina prydnadsäpplen!

_DSC2725

Mina syrénhortensior är verkligen som vackrast i oktober:) Både sorten “Limelight” och “Grandiflora” blir sådär härligt rosaröda- vissa övergår nästan i vinrött!

_DSC3057

Även mina vanliga hortensior är vackra långt in i november- här sorten “Majsa”med mörkt rosa blommor och höstvackert bladverk.

_DSC3024

Mina prydnadsäpplen “Evereste” ger mig massor av vackra bär som sitter kvar ända in i januari (om inte fåglarna äter upp dem:). Här tillsammans med nypon och björnbär.

DSC_0419 kopia

Min lilla rostlönn som jag har i kruka på altanen är fullkomligt ljuvlig på hösten! Grenverket är ljust limegrönt och till de orange bladen med röda strimmor blir det väldigt effektfullt.

_DSC3061

Skimmia är en väldigt fin vintergrön perenn som jag planterat både i kruka och i min surjordsrabatt där jag också har rhododendron.

_DSC3081

Vid ytterdörren har jag höstpysslat i helgen, gjort kransar med nypon och planterat ljung och skimmia.

_DSC2930

Köpte en ny sorts ljung i år som jag är väldigt förtjust i! Om någon vet namnet på denna sort så får ni gärna skriva och berätta i kommentarsfältet:)

_DSC3071

En långblommande perenn som jag verkligen uppskattar är Stjärnklockan. Jag klipper ner den litegrann efter första blomningen i början av augusti och sedan blommar den oavbrutet till den första frosten!

Summa summarum så skulle jag plantera följande växter i trädgården för en härlig höstfägring:

Buskar: Hortensia, Syrénhortensia, Rostlönn, Körsbärsbenved, Häggmispel och Japanska lönnar

Träd: Prydnadsäpplen, Carmencitarönn och Ullungrönn (både Carmencitarönnen och vissa sorters prydnadsäpplen finns i buskform också!)

Perenner och gräs: Alunrot, Miscanthusgräs, Kärleksört, Skimmia, Stjärnklocka

I min trädgård har jag även kompletterat med Dahlior, Ljung, Skimmia och Silverbenved i krukor. Och murgröna!

Givetvis finns det fler att välja på, dessa är mina personliga favoriter:) Om ni vill ha fler tips, eller har frågor om ovanstående växter- skriv och fråga i kommentarsfältet!

Imorgon åker vi på semester en vecka, men när jag är tillbaka sätter jag mig och svarar. Önskar er en fin vecka!

Höstkram/Anna