Får ju visa några före- och efter bilder från framsidan av vårt hus! Vi flyttade in i november 2012 och hade turen att inte behöva renovera någonting invändigt, men trädgården var däremot i stort behov av lite kärlek. De tidigare ägarna hade gjort ett fantastiskt jobb med huset, men hade inte riktigt något intresse av trädgården, och hade därför bara gjort det allra mest nödvändiga. Huset uppfördes 2007 men ligger på en avstyckad tomt inne i ett lummigt, uppväxt villaområde där merparten av husen runtomkring byggdes kring sekelskiftet. Vår tomt stoltserade därför med härliga, täta bokhäckar och ett gammalt äppelträd redan från början, vilket jag tycker är en enorm kvalitet! Ett nybyggt hus utan renoveringsbehov på en uppväxt tomt- bättre blir det ju inte:) Dock behövde övriga delar av trädgården minst sagt snyggas till lite..

Jag satte genast igång att skissa, fundera på växter och bygga upp tomten i 3D-programmet Google Sketch Up, och under sommaren 2013 så grävdes i princip hela tomten upp och gjordes om.

Framsidan fick följande makeover:

Höjdskillnaden på gräsmattan togs upp av en mur i stål, som ramar in vår nya gång upp till huset. Vi har nu en helt plan gräsmatta som lämpar sig mycket bättre för lek och spel! Gräsmattan ramas in av en låg idegranshäck, med en liten smitväg i mitten upp på gräsmattan.

Till vänster vid trappsteget upp på trädäcket gjordes en ny rabatt med stålkant där vi planterade alunrot, idegransklot och japanska gräs.

Vi la en ny gång upp till huset av svensk smågatsten, som jag tycker är mycket vackrare än den trista betongstenen som låg där tidigare

Under äppelträdet till vänster anlades en ny rabatt med nävor, buxbomsklot och massor av lökväxter.

Taket på förrådet gjordes om till ett grönt tak med olika sedumväxter som blommar fantastiskt fint hela sommaren!

I år har vi ju även planterat ett stort japanskt körsbärsträd vid ingången till trädäcket som har blommat med underbara rosa blommor. Vi är så nöjda och älskar vår nya trädgård!

 

Husets entré före

huset2

huset3 Husets entré efter- mur i stål som tar upp tomtens höjdskillnader och skapar en plan gräsyta. Ny markbeläggning av smågatsten, ny spaljé intill trädäcket och massor av växter!