Vi kom tillbaka från några härliga veckor i Stockholms skärgård häromdagen, och nu börjar jag bli riktigt sugen på att ta tag i trädgården runt orangeriet. Planerna är att gräva bort gräsmattan och istället lägga singel och en gång med granitplattor.  Precis intill muren på orangeriet kommer vi att fortsätta med dubbla rader svensk smågatsten, precis som vi har runtom resten av huset.

växthus3

Jag är sugen på att lägga en gång med ganska stora granitplattor i två olika bredder fram till dörren, och sedan fortsätta med samma granitplattor i en mindre variant längs långsidan och bort mot sovrummet. För att bryta upp singelytan litegrann vill jag plantera någon sorts låg marktäckare mellan plattorna på långsidan, som t ex krypcotula eller någon sedumsort. 3D-modellen har jag gjort i programmet Google Sketch Up.

Vid väggen kommer vi att bygga en U-formad svart odlingslåda med spaljé, där vi kan odla sockerärtor, bönor, jordgubbar och kryddor. Mittemot den stora odlingslådan vill jag placera två mindre lådor i samma stil där vi kan ha smultron och lite sommarblommor.  På orangeriets andra kortsida önskar jag mig en L-formad odlingslåda där jag kan plantera mina stora vindruvsplantor och mina blåbärsbuskar.  Just nu går jag och funderar på hur spaljéerna ska se ut… Är väldigt sugen på att bygga dem i ett hexagonmönster, men det är ju lite mer komplicerat än att göra en lodrät lösning med ribbor så vi får väl se hur det blir med det:)

växthus4

Inne i orangeriet lutar det åt en L-formad soffa i trä med stora, sköna kuddar, och ett smalt långbord. Ytan vid dörren vill jag använda till odling, här ska mitt stora fikonträd få stå! Längs långsidan inne i orangeriet vill jag placera en smal bänk där jag kan ställa alla mina pelargoner.

I nästa vecka kommer vår snickare tillbaka från sin semester och då hoppas jag att han kan lägga det fina klinkergolvet från Konradssons och bygga möblerna och odlingslådorna till oss.  Jag vill väldigt gärna ha lådor med stående ribbor i olika bredder, med en liten distans emellan och en bred kant överst. Varför göra det enkelt haha!

Imorgon börjar grävarbetet med att ta bort gräsmattan, ska försöka uppdatera er längs vägen:)

Kram/Anna