Jag har länge varit väldigt förtjust i Konradssons hexagonformade, mönstrade kakelplattor (http://konradssons.com/terra/), och ritat in dem i flera projekt åt mina kunder. Tycker att de har en härlig retrokänsla med sina grafiska mönster, och färgskalan vitt/svart/grått passar verkligen bra till mina svarta krukor och odlingslådor.  Jag hade ingen större samlad yta kvar i trädgården att lägga plattor på, men i köksträdgården har jag sedan en tid funderat på att skapa en stig av trampstenar fram till odlingslådorna. Dessa står i en yta av singel, vilket är väldigt bra ur snigelsynpunkt, men mindre skönt för bara fötter, och jag har därför velat lägga ut trampstenar som man bekvämt kan kliva på för att nå dem.

Konradssons kakelplattor i Terra-serien är egentligen för tunna för att kunna läggas direkt i grusytan, men efter att ha konsulterat en trädgårdsanläggare i släkten så kom vi på en utmärkt lösning. Under varje platta la vi en “kaka” med fästmassan Ardex som vi sedan placerade kakelplattan i. Ardexmassan torkar supersnabbt och 24 timmar senare hade vi en gång färdig att gå på! Nedan visar jag hur vi gick tillväga:)

_DSC1037

Massan vi använde heter Ardex A 38 mix, och är särskilt anpassad för utomhusbruk.

Vi placerade ut alla plattorna på det sätt som vi ville att gången skulle gå genom köksträdgården. Under varje platta grävde vi bort singeln och ytterligare någon centimeter av stenmjölet undertill. Vi blandade sedan Ardexmassan med vatten i en vanlig trädgårdshink tills den fick konsistensen av modellera. Under varje sten lades sedan några spadar med massa, som vi formade till en ca 3-4cm hög kaka, något större än själva plattan. Efter ett par timmar tryckte vi dit kakelplattan och nästa dag var gången färdig att användas!

_DSC1042

Den fuktiga Ardexmassan får konsistensen av modellera och är lätt och behändig att forma.

 

_DSC1040

Här är plattan precis lagd i massan.

Dagen efter skyfflade jag tillbaka lite av singeln runt varje platta så att Ardexmassan inte längre syns.

 

_DSC1055

Färdigt resultat! Gången kan nu användas!

_DSC1182

Tycker att plattorna kontrasterar så vackert i singeln mot mina svarta odlingslådor!

_DSC1183

_DSC1185

Älskar det grafiska mönstret:)

_DSC1190

Nu slipper vi få ont i fötterna när vi ska skörda sallad och kryddor:) Gillar verkligen mina fina plattor och tycker att gången blev ett riktigt konstverk, den livade verkligen upp singelytan i köksträdgården till en låg kostnad! I serien Terra finns flera olika mönstrade plattor som går att köpa både var för sig och blandade i ett mix-paket för den som vill ha flera olika mönster.  Tycker alla plattorna är superfina och är redan sugen på att liva upp fler ytor här hemma:)

Terra

Serien Terra, bild lånad från Konradssons.com.

Ardexmassan får en väldigt lätthanterlig konsistens jämfört med t ex betong, och hela pysslet tog kanske 2 timmar totalt och kändes väldigt enkelt. Vi använde ca 20 plattor, och plattorna som blev över i paketet används nu som fina underlägg på trädgårdsbordet. Veckans tips- Konradssons kakelplattor som trampstenar!

Konradssons hemsida