Nu var det ett tag sedan jag skrev här på bloggen och anledningen till detta är att jag helt enkelt känt mig outsägligt trött den sista tiden.. Började mitt nya jobb för en månad sedan och har varit helt slut på kvällar och helger och inte haft någon ork att blogga tyvärr. Nu börjar dock energin att återvända och både jag och trädgården håller på att vakna till liv igen:)

Idag tänkte jag tipsa om härliga växter att plantera ut i kruka, berätta kort om mitt nya jobb och även ge er en lite update på vårt orangeribygge!

_DSC4278

Jag är svag för blommor i riktigt mörka färger och älskar djupt vinröda och svarta minipenséer. Här har jag planterat dem tillsammans med aprikosgula primulor i en svart kruka- tycker att färgkombon blev väldigt läcker!

Minipenséer klarar några minusgrader och fungerar bra att plantera ut nu (i alla fall här i zon 1) och primulorna håller sig också fina trots lite nattfrost. Om man vill plantera ut primulor i kruka nu skall man dock välja de enkelblommande sorterna, min erfarenhet är att de dubbla varianterna inte klarar köldgrader lika bra.

_DSC4195 (1)

Utanför dörren har jag satt en liten Glansmispel på stam som jag fyndade på Hornabach för ynka 149kr (Tips: på Hornbach fanns även superfina Lagerolvon och Silverbenved på stam för samma pris-löp och köp!) . Älskar de nya skotten som är djupt röda, och det glansiga mörkgröna bladverket. På gränsen till härdig även här nere i Skåne, men jag ska ta in den i orangeriet över vintern.

_DSC4314

De röda bladen är helt fantastiska!

_DSC4213

Nedanför den lilla glansmispeln har jag satt mörkröda minipenséer och ljusrosa Bergenior tillsammans med lite kuddmossa. Älskar kombinationen ljusrosa och vinrött:)

_DSC4207 (2)

Och i krukan bredvid står vinröda tulpaner med limefärgade toppar ihop med rödbladig murgröna och mörka minipenséer.

_DSC4309

Härliga Kungsängsliljor tillsammans med svarta minipenséer på min arbetsbänk i köksträdgården.

_DSC4312 (1)

Rosa fylld primula och röda minipenséer.

_DSC4311

Aprikos narcisser “Toto” ihop med murgröna.

_DSC4308

I mina rullande planteringslådor blommar Skimmian för fullt:)

För er som vill plantera ut vårblommor nu rekommenderar jag följande växter:

  • Penséer och Minipenséer
  • Alla lökväxter (tulpaner, narcisser, pärlhyacinter, kungsängsliljor, crocus, snöklocka mm)
  • Skimmia
  • Primula (välj helst enkelblommande sorter då dessa är tåligare)
  • Gyllenlack

När man listar blommorna såhär så känns det ju faktiskt som att det finns riktigt mycket att välja på trots att vi fortfarande har frostnätter och stundtals riktigt kallt!

Vad händer med orangeriet då? Jo vi har faktiskt beslutat oss för att inte alls köpa en färdig byggsats från Classicum trots allt…  Rent utseendemässigt blev vi aldrig riktigt nöjda med den taklösningen vi fick presenterad för oss, och vi valde därför att börja om från ruta ett. Jag ritade orangeriet precis så som jag ville ha det och kontaktade sedan några olika snickare för att få in offerter. Jag kom då i kontakt med Jörgen på Skånsk Trädesign som både visade sig vara otroligt trevlig och kunnig, levererade fantastiska ritningar i 3D och låg lägre i pris än den färdiga byggsatsen. Då blev valet inte särskilt svårt!

Karlberg-1 (1)

Jörgens ritning över orangeriet. Vi kommer att bygga orangeriet mot vår gavelfasad och bygga en dörr rakt ut från vardagsrummet. Muren kommer att putsas vit för att smälta ihop med huset.

I veckan fick vi startbeskedet från stadsbyggnadskontoret så nu hoppas vi att vi kan komma igång och bygga så fort som möjligt! Vi kommer att gjuta en platta med golvvärme och lägga klinkers på golvet, och själva orangeriet ska byggas i oljad sibirisk lärk. Har funderat mycket över just materialet- ska jag välja ett annat träslag och måla det vitt eller ska jag välja lärk som grånar vackert över tiden och är mer underhållsfritt? Vi har ju ganska många detaljer i lärk i trädgården (spaljéer och plank) så kanske materialet smälter in rätt så bra trots allt…

dekora

 

Golvet blir i alla fall någon form av mönstrad klinker i färgerna grått/vitt/svart som bilden ovan:)

Och så det nya jobbet! Från den 1 mars jobbar jag som landskapsarkitekt på Helsingborgs Stad, bl a med stadens Blomsterprogram. Enligt mig har jag det roligaste jobbet man kan ha som landskapsarkitekt, och jag kan ju avslöja att jag haft ögonen på den här tjänsten sen jag var tonåring. Årets vårblommor har jag inte varit med och planerat (eftersom dessa lökar sattes i höstas) men nästa års planteringar sitter vi just nu och skapar på kontoret!

_DSC4231

Ett av årets underbara blomsterfat som nyligen sattes ut på stan.

Får nästan nypa mig i armen då och då, jag är så otroligt glad för mitt nya jobb!

Önskar er en härlig annandag påsk! kram/Anna