Lade ut en bild på vårt nästan färdiga orangeri häromdagen på Instagram och fick över 100 positiva kommentarer och frågor vilket var jätteroligt! Tänkte därför göra ett par inlägg både om själv byggprocessen, kostnaden, vilka misstag vi gjorde och lite annan matnyttig information kring bygget, så att ni som är nyfikna kan få veta lite mer. Ni som vill se Instagram-inlägget kan klicka HÄR.

Vår södra sida, där vi ville placera orangeriet, är ganska smal och begränsas av en murrabatt i cortenstål, och efter att ha hört oss för hos flera återförsäljare såsom Willab och Classicum kunde vi konstatera att de måtten vi hade att förhålla oss till gjorde att vi inte kunde köpa någon av deras färdiga standardbyggsatser. Vi behövde skräddarsy en modell där vi kunde utnyttja den yta vi hade maximalt, och en sådan byggsats hade blivit ganska mycket dyrare än vad vi var beredda att betala. Jag började därför ta kontakt med några mindre snickerier, och hittade företaget Skånsk Trädesign  utanför Eslöv.  Jag vill poängtera att jag och Jörgen Hellborg, som driver Skånsk Trädesign inte har något samarbete, och att jag har betalt för byggsatsen precis som vilken kund som helst. Jag är alltid väldigt noga med att ange då jag samarbetar med något företag (vilket inte sker särskilt ofta), och vill att detta ska framgå tydligt för er som läser.

Jag hade en tydlig idé om hur jag ville att orangeriet skulle se ut, och ville att stilen och formspråket skulle ligga så nära husets arkitektur som möjligt. Takvinkel, fönsterbredd, orangeriets placering på gaveln, muren och träslag var väldigt viktigt för mig och jag strävade efter att det skulle upplevas som en naturlig förlängning av huset. Jag framförde mina önskemål till Jörgen och skickade lite skisser, och han återkom sedan med supertydliga ritningar i 3D som vi fick granska och tycka till om.

Karlberg-160329-2

En av ritningarna som Jörgen skickade till oss- tycker verkligen att man får en bild av hur orangeriet kommer att se ut!

Vi hade en jättebra dialog och det kändes som vi förstod varandra direkt. Han återkom sedan med sin offert, och då hans pris för en komplett byggsats (med förborrade träprofiler i sibirisk lärk, alla glas, dörrar, tak- och sidofönster, fönsterkitt och skruvar) låg mycket lägre i pris än de byggsatser vi fått offerter på tidigare, så bestämde vi oss för att slå till och beställa så snart vi fått vår bygganmälan godkänd.

Vårt orangeri kunde visserligen räknas som en “Attefallstillbyggnad” (tillbyggnad av enbostadshus under 15kvm) så vi slapp söka bygglov, men en bygganmälan måste ändå göras till kommunen. En bygganmälan kräver nästintill samma mängd ritningar som måste bifogas ett bygglov, men avgifter är i alla fall lägre:)

fasadritning

En av ritningarna som jag tog fram till vår bygganmälan. Förutom denna fasadritning krävdes fasadritningar från väster och öster, en planritning och en situationsplan. 

Efter att vi fått vår bygganmälan godkänd så började min man arbetet med att gräva ur för grundläggningen, ett riktigt hästjobb som tog flera helger i anspråk då vi har ganska tung lerjord hos oss. Vi anlitade sedan ett företag som gjöt betongplattan och byggde den 50cm höga muren samt ett företag som satte in en glasdörr istället för ett fönster i fasaden för att skapa en direkt förbindelse mellan orangeriet och vardagsrummet.

IMG_20160609_075030

Betongplattan och muren klar!

När detta var gjort så kom leveransen från Jörgen med hela byggsatsen. Vi tog hjälp av en duktig snickare för att montera orangeriet, då varken jag eller min man kände oss tillräckligt händiga för att göra det på egen hand. Detta visade sig verkligen vara guld värt då vi kom att stöta på en del problem på vägen, som jag och min man säkerligen hade stått väldigt rådvilla inför:)

När byggsatsen skulle monteras på muren så upptäcktes det att plattan och muren inte riktigt stämde överens med ritningen, och att det saknades några centimeter. Detta gjorde att byggsatsen var för stor för muren, och när monteringen skulle ske så sprack den övre delen av muren då skruvarna hamnade väldigt långt ut på blocken. För att åtgärda detta på ett smidigt sätt så togs det översta lecablocket bort och sedan gjöt snickaren tillsammans med en murare en ny, något bredare, ovandel på muren. Resultatet blev att muren fick en liten klack överst, vilket jag såhär i efterhand tycker blev riktigt snyggt. Den utskjutande delen påminner lite om vårt hus gesims, och gör bara att orangeriet smälter ihop med huset ännu bättre!

_DSC5740

Här syns den utskjutande klacken på vilken stommen monterades.

Nästa bakslag som inträffade var att snickaren upptäckte att vår fasad inte var riktigt rak… Hur vi löste detta och hur det (nästan) färdiga resultatet blev kommer jag att berätta mer om inom de närmsta dagarna! Kommer även att dela med mig av planerna för området runtomkring orangeriet som vi också skall göra om nu under semestern, i samarbete med ett stort byggvaruhus:)

Kram Anna