Igår var jag ute hos duktiga Sofia och Hanna på Sofiero Blomster- och Trädgårdshandel för att handla kransmaterial, insupa lite julinspiration inför advent, prata om årets jultrender och kika på julklappar.  Butiken, som är inrymd i en litet svart trähus med halmtak, ligger precis bakom den gamla stenmuren som omger Sofieroparken norr om Helsingborg, och nås genom en liten port i muren.  Sofiero Blomster har tidigare drivits av Sofias föräldrar, men sedan i våras är det Sofia och hennes bästa vän Hanna som driver butiken. Jag tittar ofta in både för att handla och inspireras, och tycker att de är fenomenala både på att binda vackra buketter, skylta vackert, ge tips och råd kring både gestaltning och skötsel, och erbjuda nya, spännande växter, krukor och tillbehör i sitt sortiment. Ofta när jag åker hit och handlar och börjar diskutera mina idéer med någon av dem, så slutar det med att vi tillsammans har kommit på massor av olika sätt att t ex använda glaskupan eller dekorera kransstommen jag köpt, och man åker därifrån liksom mer sugen än någonsin på att sätta igång med sitt projekt:).

_DSC3161

Ingången under valvet av murgröna hade Hanna och Sofia gjort advensfin med granris, levande ljus och vackra planteringar i korg. Ett bra tips är att placera lite lägre planteringar på en stol eller ett litet bord så att de kommer upp en bit från marken. Just vid entréer är det fint att placera flera planteringar i olika höjder tillsammans, och lägga ut en matta av granris under som skapar ett mysigt golv och “knyter ihop” dem.

_DSC3154

Julrosor, vaktelbär, hyacinter, mossa och enkvistar i korg.

_DSC3153

På ett litet granrisklätt bord innanför porten lyste blockljus i vackra glaskupor.

_DSC3181

Skimmia, buxbom, små sockertoppsgranar och buntar av Cryptomeria uppställt på halmbalar längs fasaden.

_DSC3163

Ett jättefint och enkelt sätt att skapa mer julkänsla om man vill ha ljung utanför dörren är att, som här, placera dem i en korg och klä in krukorna med halm. Enkelt, billigt och effektfullt!

_DSC3169

 

_DSC3204

Infruset flytljus, hortensior och murgröna i ett frosttåligt fågelbad… Ni som har frosttåliga kärl därhemma- fyll dem med vatten och frys in blommor och blad! Ett underbart litet konstverk att placera i trädgården så här års.

_DSC3179

Massor av olika kransar fanns att köpa, med eller utan band och dekoration.

_DSC3164

Litet fågelbad att hänga i äppelträdet:) Eller varför inte sätta ett ljus eller lägga fågelmat på det!

_DSC3184

Fina facklor! Perfekt att sätta ner i rabatten utanför huset till julens fester.

_DSC3171

Underbara terracottakrukor hittar man alltid här:)

_DSC3223

Stämningen i denna lilla pärla till butik är oslagbar! Inomhus hade Hanna och Sofia bundit vattenfall av granris som vällde ner längs hyllorna, bundit ljuskronor med mossa, skapat härliga buketter och juliga planteringar och pyntat i fönsterna med både ljus och blommor planterade i hängande glaskupor.

_DSC3200

Ett sådant fint sätt att plantera hyacinter! Fäst lite mossa runt rötterna med ett par varv ståltråd, duscha och placera i en glaskupa. Denna säljs för 185kr och är en superbra julklapp till den blomster- och trädgårdsintresserade. Med lite vatten i botten och en snittblomma eller ett vackert blad kan man använda den hela året både inne och ute!

_DSC3210

_DSC3206

En annan superb julklapp till växtälskaren är denna vackra vattnare för 169kr. Perfekt för oss som har många kräsna krukväxter hemma:)

_DSC3162

Älskar denna marschallhållare i stål.. Ett litet konstverk både med och utan ljuskälla tycker jag! Ännu ett julklappstips- 345kr/st.

_DSC3193

Vackra små tändsticksaskar med växt- och djurmotiv…

_DSC3187 (2)

Gillar verkligen den här glasboxen som Hanna och Sofia skapat en lite annorlunda adventsljusstake i! Ser framför mig hur man både kan plantera suckulenter i den med vackra stenar eller skapa ängsliknande blomsterarrangemang  med en bit oasis inklädd i mossa eller blad. Tänk ett gäng sirliga sommarblommor från trädgården och några ormbunksblad till sommardukningen! Perfekt till ett större matsalsbord- 499kr.

_DSC3191

Glaskottar till granen med grovt snöre…

_DSC3225

Redskap, trädgårdshandskar, fågelholkar, vattenkannor och blodröda cyklamen. Här behöver man verkligen inte leta för att hitta härliga julklappar till trädgårdsnörden:)

_DSC3212

Kvalitetsvattenkannor från engelska Haws i olika storlekar, 365kr respektive 1795kr. Dessa får gärna hamna under vår julgran i år!

_DSC3173

Även denna härliga kanna får gärna flytta hem till mig. Kan tänka mig att ställa denna utanför ytterdörren med en stor kvist rönnbär, prydnadsäpplen eller nypon!

_DSC3217

Blev också väldigt förtjust i dessa ljushållare. Om du redan har en skål, krans eller plantering kan dessa stickas ner och vips så har du skapat din egen adventsljusstake!

Tre idéer som jag tar med mig hem är att “frysa in” blommor och blad i stora kärl och sätta vid entrén, att plantera hyacinter i glaskupor och hänga i fönsterna och att lägga halm i mina krukor på terrassen. På det sättet kan jag göra alla mina ljung (som fortfarande är fina) lite mer juliga inför advent!

I år menar Hanna och Sofia på att jultrenden går mer åt rött till skillnad från tidigare års jular då vitt och silver dominerat. Mustigare röda toner som vinrött och burgundy är populärt och ses gärna tillsammans med ljust aprikos och ljust rosa. Jag har tidigare inte planterat julblommor i dessa färger ihop, men det var verkligen tjusigt. Mörkröda toner som nästan går mot svart tillsammans med krispigt grönt och pastelliga hyacinter var faktiskt jätteläckert! Vad gäller gröna material så är mossa i olika former väldigt populärt tillsammans med enris och julrosor i alla dess former. Jag som älskar skogskänsla och arrangemang som känns naturliga och inte så tillkonstlade jublar över kuddmossfrenesin som råder just nu:) Fram för lärkkottar, mossa och grova band säger jag!

Vill du också insupa lite härlig inspiration inför advent? Nästa helg har Sofia och Hanna julstämning i butiken både lördag och söndag mellan 10-18. Förutom fantastisk julkänsla och inspiration så kommer det även att bjudas på glögg och pepparkakor, och finnas möjlighet att grilla äpplen och marschmallows ute på gårdsplanen. För er som inte har möjlighet att titta in på riktigt så rekommenderar jag varmt att följa Hanna och Sofia på Instagram @sofieroblomster.

Givetvis bjuder jag även på en liten bild på kransen jag gjorde igår med mörkrött grovt band som jag köpte med mig från Sofiero:) Hoppas ni får en härlig helg! Själv ska jag ut och skotta lite snö runt huset och försöka knäppa några kort på vår trädgård i vinterskrud som jag kan visa er senare i veckan. Kram/Anna

_DSC3248

Mosskrans med fluffig en och rött band- enkelt men fint tycker jag!